« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRIČE O OPCIJAMA

Dodik: Vrijeme za mirno razdruživanje unutar BiH

Mnogo je primjera koji ukazuju na to da BiH nije održiva zemlja i da treba pristupiti nekom drugom konceptu, smatra premijer RS

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

BiH

,

OHR

Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako je došlo vrijeme za razgovore o "mirnom razlazu" i "razdruživanju" unutar Bosne i Hercegovine.

"Mnogo je primjera koji ukazuju na to da BiH nije održiva zemlja i da treba pristupiti nekom drugom konceptu. U BiH se primarno mora osigurati mir i stabilnost, a u okviru toga možemo razgovarati i o mirnim razlazima, zašto je to nemoguća varijanta? Zašto mora biti samo ona varijanta za koju neki stranci misle da je moguća", izjavio je novinarima u Banjoj Luci Dodik koji je i do sada opetovano osporavao mogućnost opstanka BiH no bez otvorenog pozivanja na razgradnju te države.

Dodik je ustvrdio kako on i vlasti Repulike Srpske zapravo poštuju Daytonski sporazum no spremni su na razgovor o svim mogućim rješenjima.

"Kao što raspravljamo u Butmiru o neprihvatljom paketu ustavnih promjena, mislimo da je isto tako vrijeme za raspravu o tome kako pokušati ovo (BiH) mirno razdružiti", kazao je Dodik, dodajući kako za ovu svoju ideju ipak ne očekuje potporu međunarodne zajednice. Na Dodikov istup tijekom dana reagirao je Ured visokog predstavnika za BiH (OHR). "Ponavljanim osporavanjima BiH premijer Dodik zapravo šteti Republici Srpskoj čije interese pretendira predstavljati", stoji u reagiranju ureda Valentina Inzka.

Također je upozoreno kako svatko onaj tko osporava postojanje BiH istodobno osporava i postojanje entiteta kao njenih sastavnica. OHR također ističe kako su suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčeni međunarodnim pravom odnosno Daytonskim sporazumom, te da legitimitet entiteta proistječe upravo iz tog dokumenta i ustava BiH. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 21:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh