« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
TEŠKOĆE PUBERTETA

Sreća vašeg tinejdžera ovisi o stilu života koji vodi

Klinci koji oponašaju starije - piju, puše i jedu nezdravu hranu - nisu sretni kao vršnjaci koji vode zdrav i aktivan život

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

tinejdžeri

,

alkohol i mladi

,

pušenje maloljetnici

,

pubertet

Biti tinejdžer nije lako, no izgleda da stil života koji vodi vaš pubertetlija direktno utječe na to da li je sretan ili nije. Klinci koji se pušenjem i opijanjem žele doimati starijima mnogostruko su nesretniji nego vršnjaci koji vode zdravi život i uredno se bave nekim sportom.

Britanski znanstvenici smatraju da tinejdžeri posežu za štetnim porocima, poput pušenja i opijanja, kako bi se mogli lakše nositi sa općim nezadovoljstvom svojim životom, ali da i utjecaj okoline igra važnu ulogu na njihovu sreću.

"Neki počinju pušiti i piti alkohol kako bi se osjećali odraslo, dok drugi to rade kako bi se nosili sa svojim nezadovoljstvima. Tinejdžeri koji se druže s nesretnim osobama uskoro postaju i sami nesretni", objasnila je dr. Cara Booker, koautorica studije Sveučilišta Essex.

Znanstvenici su do svojih saznanja došli proučavajući oko pet tisuća tinejdžera iz 40 tisuća britanskih kućanstava. Rezultati su pokazali kako su klinci koji nikada nisu okusili alkohol, te nisu zapalili cigaretu pet puta sretniji nego vršnjaci koji su pokleknuli pod porocima odraslih.

Nadalje, znanstvenici su uočili da redovita fizička aktivnost, odnosno bavljenje sportom, te zdrava prehrana bazirana na voću i povrću pozitivno utječe na osjećaj sreće.

"Neka ovo bude poruka svim tinejdžerima: budite što zdraviji i nemojte oponašati starije jer vas pušenje i alkohol neće usrećiti", rekla je dr. Booker.

03.03.2012. 12:26:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh