« Život
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Sreća je važnija u financijskom svijetu nego u pokeru

Autori nove studije o sreći, pokeru i financijama zaključuju da bi sve sudske restrikcije pokera trebale biti ukinute

Stol za poker
Stol za poker (Wikipedia)
Više o

poker

,

sreća

,

financije

Dvojica američkih ekonomskih znanstvenika zaključili su u svojoj studiji da je sreća manje važna u pokeru nego na financijskom tržištu, odbacujući na taj način argumente kritičara koji poker smatraju igrom na sreću, piše Hina.

U istraživanju dovršenom u svibnju koje je objavio ugledni američki Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, Steven Levitt, poznat po istraživanju uzroka, učestalosti i posljedica gospodarskog kriminala, i Thomas Miles, stručnjak za učinak prava na ekonomiju, detaljno su istražili rezultate velikog turnira u Las Vegasu (2010 World Series of Poker).

"Igrači za koje se unaprijed znalo da su vrlo vješti, postigli su povrat investicije veći od 30 posto za razliku od ostalih igrača, koji su izgubili u prosjeku 15 posto od investiranog novca", kažu autori studije. "Promatrane razlike u povratu investicija statistički su značajnije i znatno veće nego one uočene na financijskim tržištima", zaključuju autori.

Otkrili su da su, isto kao i u financijama, svi oni koji su željeli puno zaraditi morali i puno riskirati: jedan od igrača platio je primjerice sudjelovanje u turniru 252.000 dolara a zaradio 24.000 dolara.

"Poker je igra vještine", kažu autori.

Autori studije zaključuju da bi sve sudske restrikcije pokera, poput zabrane američkim bankama da obrađuju financijske transakcije s Internet stranicama za poker, stoga trebale biti ukinute.

11.05.2011. 12:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski-Magazin
    11.05.2011. 12:57
    ovo je istina nama dileme poker je znanost i ima zilion variabli na koje se može utjecati na profitabilnost iako je visoki faktor sreće u igri... primjerice u nogometu je puno niži faktor sreće pa opet ona presudi u pojedinim utakmicama tako je i u pokeru sreća presudi pojedinačno više puta ali što kažu ameri "in the long run" zna se tko je najbolji među njima.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh