« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KOSOVO PROBLEM?

Srbija zanijekala da je tražila neisticanje imena država na kranjskoj konferenciji

U uredu srbijanskog predsjednika beogradskim medijima je rečeno da takav aranžman nije dogovoren te da Srbija inzistira na poštivanju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

konferencija

,

natpisi država

Ured predsjednika Srbije Borisa Tadića u subotu je zanijekao da je dogovoreno da na predstojećoj regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja ne budu istaknuti natpisi s nazivima izaslanstava sudionika skupa, nakon što su mediji prenijeli izjavu šefa slovenske diplomacije Samuela Žbogara da na skupu neće biti natpisa s imenima država sudionica, te da će jedan od sudionika biti UNMIK.

Žbogar je, kako je prethodno prenijeto, novinarima u španjolskom gradu Cordobi u petak najavio da će konferencija 20. ožujka biti pripremljena po formuli koja je već korištena u formatu EU-a, da države sudjeluju bez natpisa te da će na susret biti pozvan i UNMIK.

Njegova izjava je stigla nakon jučerašnjeg neformalnog susreta slovenskog premijera Boruta Pahora, hrvatske premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Srbije Borisa Tadića u Ptuju, tijekom kojeg je jedna od tema bilo kompromisno rješenje za sudjelovanje Beograda i Prištine na konferenciji.

Pahor je, navodi se, tom prilikom istaknuo kako je rješenje tog problema pronađeno "ne u cjelosti, nego više-manje".

Prištinski mediji na albanskom jeziku u subotu prenose izjave kosovskog predsjednika i premijera, Fatmira Sejdiua i Hashima Thaqia da će na konferenciji najavljenoj za 20. ožujka Kosovo sudjelovati samo kao država.

Izjave kosovskih čelnika su, dodaje se, stigle nakon najave Žbogara da će ispred sudionika skupa biti postavljene pločice s njihovim imenima, ali ne i imenima država, te da će UNMIK sudjelovati na skupu. (hina/metro-portal)

06.03.2010. 21:40:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh