« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
MORAJU PROBATI

Srbija ne odustaje od Kosova

Srbijanski parlament raspravljao je o presudi ICJ-a o legalnosti kosovske neovisnosti i zaključio da Srbija ne odustaje od svog integriteta na Kosovu

Kosovo Srbija Tadić
Kosovo Srbija Tadić (Getty Images)
Više o

Boris Tadić

,

Međunarodni sud pravde

,

ICJ

,

srbijanski parlament

,

Srbija Kosovo

Srbijanski parlament prihvatio je u ponedjeljak odluku kojom podupire daljnje međunarodne aktivnosti vlade nakon izrečenog mišljenja Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti jednostrano proglašene kosovske neovisnosti.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je da Srbija bez aktivne politike, integracije u Europsku uniju te dobrih odnosa s SAD-om, Rusijom i Kinom ne može obraniti svoje interese na Kosovu. Tadić je u obraćanju zastupnicima u Skupštini Srbije istaknuo da Srbiju čeka vrlo kompleksna situacija u kojoj mora pronaći onu putanju koja osigurava kvalitetu takvih vanjskopolitičkih odnosa, kao i aktivnu politiku Srbije na Kosovu.

Zbog toga, kako je rekao, Srbija mora nastaviti k Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) te joj predložiti rezoluciju o čijem će izgledu Srbija diskutirati sa svim partnerima u svijetu kako bi osigurala potporu u Općoj skupštini.

>> Hashim Thaci: Najbolje je za Srbiju da što prije prizna Kosovo

"Da bismo dobili rezoluciju u Općoj skupštini mi moramo imati potporu, prije svega velikih sila, jer one imaju najveći utjecaj na organizaciju UN. Danas nitko ne može staviti ruku u vatru da će to tako sigurno biti, ali moramo probati, jer ako bismo odustali od toga, odustali bismo od obrane integriteta Srbije na Kosovu", poručio je srbijanski predsjednik tražeći potporu daljnjim aktivnostima srbijanske vlade na tom polju.

Komentirajući stajališta pojedinih oporbenih zastupnika da Srbija može lako ući u EU odričući se Kosova, Tadić je kazao kako to nije istina te da je to potpuno pogrešna politika jer "Srbija ne treba Uniji više nego što Unija treba Srbiji". Ali, dodao je, Srbija koja je u stanju riješiti problem Kosova na jedan korektan, kompromisan način, postaje jedan od ključnih činilaca regionalne stabilnosti i EU bez takve Srbije ne može.

Predsjednik Tadić kazao je da Srbija i svojim nastupom u Općoj skupštini UN-a i svojim nastupom u regionalnoj politici još jednom mora pokazati da je faktor stabilnosti i mira, da vodi razumnu i planiranu politiku "a ne politiku koja ponovo predstavlja udaranje u ratne bubnjeve". Naglasio je kako Srbija više nikada neće voditi rat na Kosovu te da problem Kosova želi riješiti politikom mira.

U srbijanskom parlamentu, koji čini 250 zastupnika, odluku kojom se ta institucija izjašnjava o mišljenju ICJ-a o legalnosti jednostrano proglašene kosovske neovisnosti te nastavku aktivnosti Srbije u obrani njezina suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti nakon cjelodnevne rasprave poduprlo je 192 od 220 nazočnih zastupnika, a 26 je bilo protiv.

Međunarodni sud pravde u četvrtak je objavio kako smatra da kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo.

Srbija je potom najavila kako će najesen na Općoj skupštini UN-a zatražiti potporu za rezoluciju koja bi otvorila put pronalaženju kompromisnog rješenja za Kosovo putem pregovora. Srbija će, kako je objašnjeno, svoju poziciju braniti principijelnom tvrdnjom da je pravo na secesiju neprihvatljiv način rješavanja problema suvereniteta i teritorijalnosti.

Kosovo je do sada priznalo 69 zemalja svijeta, među kojima i SAD te 22 od 27 članica Europske unije. (hina/metro-portal)

27.07.2010. 07:24:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh