« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
VUK JEREMIĆ

Srbija ne očekuje pomoć kakvu je "uživala" Hrvatska u pristupu EU

"Srbija ne može računati na bilo koju od članica EU ''kao što je Hrvatska računala na Njemačku s kojom je povijesno bliska'' rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova

Više o

ulazak u EU

,

Vuk Jeremić

,

Hrvatska Srbija

„U Europskoj uniji ima zemalja kojima nije u interesu da se nakon ulaska Hrvatske u Uniju nastavi proširenje na zemlje zapadnog Balkana, stoga Srbija ne može računati na pomoć kakvu je uživala Hrvatska", rekao je danas Vuk Jeremić, ministar vanjskih poslova Srbije, prenosi Hina.

Jeremić je, u izjavi koju prenosi srbijanska agencija Tanjug, naveo kako u formalnom smislu svi podupiru Solunsku agendu po kojoj je cijelom zapadnom Balkanu mjesto unutar Unije, ali da u stvarnosti Srbija ne može računati na bilo koju od članica EU ''kao što je Hrvatska računala na Njemačku s kojom je povijesno bliska''.

Srbija, dodao je, sa svojim tradicionalnim saveznicima ima otvorena pitanja iz devedesetih godina koja pokušava riješiti na takav način da ne odustaje od zaštite svojih nacionalnih interesa.

Kao jednu od takvih tradicionalno prijateljskih država Jeremić je naveo Francusku s kojom su, kako je rekao, odnosi ''drastično opterećeni'' pitanjima s kraja prošlog stoljeća, dok je kao zemlje koje podupiru Srbiju na putu ka EU naveo Švedsku i Sloveniju.

Jeremić je, u obraćanju na Studentskoj konferenciji srbijanskih sveučilišta u Beogradu, istaknuo kako Srbija pokušava voditi neovisnu, izbalansiranu i aktivnu vanjsku politiku, te ponovio kako ''četiri stupa'' srpske vanjske politike čine Moskva, Bruxelles, Peking i Washington.

Po završetku govora koji se odnosio na vanjskopolitičke prioritete Srbije, Jeremić je, navodi Tanjug, u dijelu predviđenom za pitanja studenata, uz osmijeh zamolio nazočne da ga ne pitaju ništa vezano uz hrvatsku premijerku Jadranku Kosor što je, dodaje se, izazvalo smijeh u dvorani.

Jeremića, ali i hrvatsku premijerku, nedavno je kritizirao srbijanski predsjednik Boris Tadić zbog "neodmjerenih izjava" koje mogu remetiti odnose dviju zemalja.

04.09.2011. 17:47:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    NovacZarađujemBrzo
    04.09.2011. 20:27
    je baš nam je bilo divno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh