« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
KRŠENJE PRAVA

Srbija ogorčena zbog protjerivanja ministra za Kosovo

Kosovska policija prekinula je u srijedu posjet ministra Gorana Bogdanovića mjestu Štrbac na Kosovu, objasnivši mu da se ne može kretati na tom području bez dozvole kosovske vlade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

Beograd

,

Priština

,

Mirko Cvetković

,

Goran Bogdanović

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković u srijedu je hitno pozvao veleposlanike Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi im izrazio prosvjed srbijanske vlade zbog protjerivanja ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića s Kosova.

Cvetković je veleposlanicima poručio kako taj slučaj predstavlja kršenje ljudskih prava i sloboda kretanja, navedeno je u priopćenju srbijanske vlade.

Kosovska policija prekinula je u srijedu posjet ministra Bogdanovića mjestu Štrbac na Kosovu, objasnivši mu da se ne može kretati na tom području bez dozvole kosovske vlade, izvjestili su beogradski mediji. Nakon što je Bogdanović zatražio pisanu odluku kosovske vlade, zapovjednik policije kazao mu je kako postoji samo usmena zapovijed da mora napustiti Kosovo.

Bogdanovića su, dodaje se, nakon kraće rasprave, naoružani pripadnici posebne postrojbe kosovske policije otpratili do graničnog prijelaza Merdare na sjeveru Kosova.Savjetnik u kosovskom ministarstvu unutarnjih poslova Fishik Rexepi izjavio je za agenciju dpa da je Bogdanović dobio dopuštenje za privatni posjet Kosovu, ali je "održao nekoliko političkih govora, što nije bilo predviđeno".

"Ovo je primjer da na Kosovu ne postoji sloboda kretanja i da se ovdašnjim Srbima žiteljima Kosova, a time i meni, uskraćuje osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja", naglasio je Bogdanović.

U izjavi novinarima Bogdanović je kazao da je riječ o nepromišljenom potezu kosovskih vlasti, jer je on stanovnik Kosova i kao takav se ima pravo kretati po Kosovu, bez obzira na svoju ministarsku dužnost.

U priopćenju ureda posebnog predstavnika Europske unije na Kosovu, koje prenose mediji, navodi se da je ministru Bogdanoviću uskraćeno pravo boravka na Kosovu zato što nije poštovao procedure koje se odnose na službene posjete.

"Postoje prihvaćena načela i procedure između Beograda, Europske unije i Prištine za službene posjete i u ovom slučaju te procedure nisu poštovane", navodi se u priopćenju. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 20:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh