« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POČINJE NOVI OBRČUN

Srbija ICJ-u danas predala tužbu protiv Hrvatske

Tužba, osim podataka o genocidu, sadrži i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, s naglaskom na događaje iz Drugog svjetskog rata

Zgrada Međunarodnog suda pravde u Haagu
Zgrada Međunarodnog suda pravde u Haagu (Getty Images)
Više o

Srbija

,

tužba

,

Hrvatska

,

Jasenovac

,

genocid

,

ICJ

,

zločini

Pravni zastupnici Srbije u ponedjeljak su Međunarodnom sudu pravde u Haagu (ICJ) podnijeli tužbu protiv Republike Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. godine.

U dokumentu što ga je u ime Srbije predao šef pravnog tima Saša Obradović, nalaze se podaci o navodnim zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, Maslenici i u operacijama Bljesak i Oluja, izvjestili su beogradski mediji.

Sudu će, navodi se, biti predočeni i podaci o žrtvama i to ne samo onim koje su stradale u sukobima do 1995., već i onima stradalim nakon ratnih okršaja ili u pokušajima da se vrate iz izbjeglištva.

Tužba protiv Hrvatske sadrži i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, s naglaskom na događaje iz Drugog svjetskog rata, te se u tom kontekstu spominje i koncentracijski logor Jasenovac. Srbijanska je vlada 31. prosinca 2009. odlučila pred ICJ-om odgovoriti na tužbu Hrvatske za genocid podnešenu u srpnju 1999., kao i podnijeti protutužbu protiv Hrvatske za genocid.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred ICJ-om protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog povrede Konvencije iz 1948. o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995., našto je Srbija odlučila odgovoriti protutužbom. ICJ se 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim za tužbu Hrvatske. Beogradski mediji prenose kako stručnjaci za međunarodno pravo ocjenjuju da bi zbog složene procedure usmena rasprava pred ICJ mogla započeti tek za dvije godine. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 20:25:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh