« Svijet
objavljeno prije 9 godina
SUMMIT EU-A

Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU

"Nadam se da će to potaknuti Srbiju da nastavi s naporima na ispunjavanju političkih i gospodarskih kriterija za članstvo u EU", rekao je Van Rompuy

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Srbija

,

Bugarska

,

Rumunjska

,

summit Europske unije

,

status kandidata

Čelnici zemalja članica Europske unije odobrili su u četvrtak navečer kandidatski status za Srbiju, dok su odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor odgodili za rujan, javlja Hina.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozdravili su odluku o kandidatskom statusu za Srbiju.

"Nadam se da će to potaknuti Srbiju da nastavi s naporima na ispunjavanju političkih i gospodarskih kriterija za članstvo u EU", rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita.

"Smatram da je ovo jako dobra odluka koja pokazuje da je Europska unija i dalje privlačna", rekao je Barroso.

Čelnici EU-a odlučili su za rujan odgoditi odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, čemu se još uvijek protivi Nizozemska.

Rumunjska je pokušala povezati davanje statusa kandidata Srbiji sa zelenim svjetlom za ulazak u schengenski prostor, iako to u EU-u službeno ne žele priznati.

Van Rompuy je, odgovorajući na novinarsko pitanje, zanijeko da je "rumunjski predsjednik i u jednom trenutku dovodio u vezu srbijansku kandidaturu s ulaskom u Schengen.

U petak drugi dan summita, čelnici 25 zemalja potpisat će ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji je namijenjen jačanju fiskalne discipline kako bi se ubuduće izbjegle dužničke krize u pojedinim zemljama eurozone. Samo su Velika Britanija i Češka odlučile da neće potpisati novi fiskalni pakt.

Na summitu kao promatrač sudjeluje hrvatski premijer Zoran Milanović.

02.03.2012. 07:45:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh