« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SMIRIVANJE STRASTI?

Srbi na Kosovu pučeli uklanjati barikade

Vozilima međunarodne misije omogućen je promet čitavim sjeverom Kosova, a očekuje se da KFOR poštuje privremeni sporazum o slobodi prometa robe

Fotografija vijesti
Više o

Kosovo

,

kriza na kosovu

Nakon više od dva tjedna od postavljanja, sinoć su pod okriljem noći uklonjene barikade na Kosovu, na cesti koja vodi prema graničnom prijelazu Jarinje, a počinju se uklanjati i one u Zupču, prenosi Hina.

Vozilima međunarodne misije omogućen je promet čitavim sjeverom Kosova, a očekuje se da KFOR poštuje privremeni sporazum dogovoren s vladom Srbije o slobodi prometa robe na prijelazima Brnjak i Jarinje, prenose mediji.

Nakon neuspješnog pokušaja u utorak da se održi sjednica predstavnika Srba iz četiri općine na sjeveru Kosova, dogovoreno je da "krizni stožeri" općina odlučuju o uklanjanju barikada i eventualnim njihovim daljnjim akcijama.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović u utorak je nakon odgode zajedničke sjednice predstavnika općina na sjeveru Kosova u kojima većinski žive Srbi rekao da će privremeni sporazum vlade Srbije, Kosova i KFOR-a o rješavanju krize ipak biti realiziran.

Napetosti na sjeveru Kosova izbile su prije dva tjedna pošto su kosovske vlasti pokušale zauzeti dva granična prijelaza prema Srbiji u tom dijelu zemlje, Jarinje i Brnjak, kako bi i tu preuzele kontrolu na granici i nametnule embargo na uvoz robe iz Srbije.

U sukobima koji su uslijedili ubijen je kosovski policajac, a lokalni Srbi podigli su barikade na prometnicama.

10.08.2011. 12:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh