« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

‘Spržit ćemo se ako nešto ne učinimo’

NASA-in znanstvenik poziva svijet na akciju

James Hansen, kojeg u SAD-u smatraju ocem globalnog zatopljenja, tvrdi da je svijet već odavno prešao ‘opasnu granicu’
James Hansen, kojeg u SAD-u smatraju ocem globalnog zatopljenja, tvrdi da je svijet već odavno prešao ‘opasnu granicu’ (Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

NASA

,

globalna kriza

,

staklenički plinovi

,

James Hansen

,

ekološka kriza

Točno 20 godina nakon što je upozorio Ameriku na globalno zatopljenje, jedan od vodećih znanstvenika NASA-e rekao je u ponedjeljak kako je stanje tako loše da je jedina nada svijeta drastična akcija.

James Hansen, direktor Goddard Instituta za svemirske znanosti, kojeg se u SAD naziva ocem globalnog zatopljenja, rekao je u ponedjeljak u Kongresu da je svijet odavno prešao ‘opasnu granicu’ plinova staklenika u atmosferi i da se treba vratiti na razine emisije iz 1988. godiine.

Hansen je upozorio da atmosfera Zemlje može ostati ovako zasićena s ugljičnim dioksidom, kojeg proizvodi čovjek, još samo nekoliko desetljeća i to bez promjena kao što su masovni nestanak vrsta, kolaps ekosustava i dramatični rast morske razine.

RješenjeHansen tvrdi da bi za smanjenje emisije plinova stalenika do 2025. trebale prestati s radom sve termoelektrane na ugljen u SAD-u, a u ostatku svijeta do 2030. godine. Hansen je prije 20 godina upozorio na problem globalnog zagrijavanja. 

- Bit ćemo ‘toastirani’ ako ne krenemo potpuno drukčijim putem. Ovo je posljednja prilika - rekao je Hansen za agenciju AP.

Za smanjenje emisije plinova stalenika, po Hansenu bi do 2025. godine trebale prestati s radom sve termoelektrane na ugljen u SAD-u, a u ostatku svijeta do 2030. godine. Hansen je prije nekoliko godina napravio istraživanje i došao do zanimljivih podataka o utjecaju globalnog zatopljenja. Međutim, u američkom Kongresu republikanci su Hansena ‘ušutkali’, pa o svojim saznanjima nije smio puno govoriti.

Hansen je, naime, još 2006. godine tvrdio da svjetske vlade moraju usvojiti alternativni scenarij kako bi se emisija ugljičnog dioksida stavila pod kontrolu i porast globalne temperature ograničio na jedan Celzijev stupanj.

- Mislim da imamo vrlo kratku priliku za djelovanje protiv klimatskih promjena... ne više od desetljeća - smatra James Hansen.

Nastavi li svijet kao do sada, Hansen predviđa porast temperature od dva do tri stupnja i jedan sasvim ‘drukčiji planet’. (METRO/HINA) 

26.06.2008. 01:27:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh