« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
ISTRAŽIVANJE

Sprječava li aspirin pojavu raka?

Najnoviji podaci temelje se na zdravstvenim kartonima više od 100.000 muškaraca i žena, većinom starijih od 60 godina i nepušača

Aspirin ipak ima manju ulogu u sprječavanju karcinoma
Aspirin ipak ima manju ulogu u sprječavanju karcinoma (Arhiva)
Više o

karcinom

,

aspirin

,

prevencija

,

lijek protiv raka

Svakodnevno uzimanje aspirina pomaže u prevenciji raka, ali čini se da je taj učinak slabiji nego što se ranije mislilo, pokazuju rezultati američke studije koja je obuhvatila 100.000 ljudi.

"Najnovije vijesti o potencijalu aspirina u spriječavanju raka doista su ohrabrujuće", rekao je Michael Thun iz Američkog društva za rak koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

"Stvari se kreću u dobrome smjeru, ali pred nama je još dug put", dodao je.

Medicinske smjernice u SAD-u već savjetuju ljudima niske doze aspirina radi spriječavanja bolesti srcam ako predviđene koristi nadmašuju štetne nuspojave lijeka ili ako su već pacijenti već oboljeli.

No, treba li te preporuke proširiti i na rak još uvijek je "u zraku".

Ranije ove godine, analize kliničkih istraživanja pokazale su da ljudi koji uzimaju aspirin za 37 posto rjeđe umiru od raka od onih koji ne uzimaju taj lijek.

Najnoviji podaci temelje se, pak, na zdravstvenim kartonima više od 100.000 muškaraca i žena, većinom starijih od 60 godina i nepušača.

Ispitanici koji su rekli da koriste aspirin, bilo u manjim ili većim dozama, imali su 16 posto niži rizik smrti od raka od ispitanika koji ne piju taj lijek, utvrdili su Thun i njegovi kolege.

13.08.2012. 08:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh