« Sport
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Sportska sramota kao podrška klubu

Vrbe na majicama, prigodna pjesmarica i napad na Komazeca u zadarskim Jazinama otvorili stare rane domaćih tribina

Više o

Zadar

,

arijan komazec

,

Tornado

Prošlogodišnju epizodu fašističkih poruka ‘emitirao’ je najprije NK Imotski stavivši na dresove veliko ‘U’ u koje je bio uglavljen grb NDH, zatim su nacistički orlovi osvanuli na majicama navijača Hajduka, a resio ih je natpis ‘Hajduk jugend’, što je bila direktna asocijacija na zloglasni Hitlerjugend. Nacistički orao, simbol Trećeg Reicha, u kandžama je na tim majicama držao grb Hajduka. Nakon medijskih napisa  majice su povučene, Imoćani su skinuli sramotne dresove, a svjetske agencije su prenijele vijesti o hrvatskim huliganima kao promicateljima odavno pokopanih ideologija.

No, prašina se nije ni slegla, a ponovno se dogodila civilizacijska i sportska sramota u zadarskim Jazinama, na prošlosubotnjem derbiju Partizana i Zadra. Stotine huligana uzvikivale su ‘Ubi, ubi Srbina’ i ‘Srbe na vrbe’, dok su najuporniji uspjeli unijeti i majice na kojima je bilo ‘montirano’ stablo vrbe, a na kojemu vise, ponosno su pokazivali navijači, obješeni Srbi. Policija je divljanje mirno gledala, sve dok se odeblji muškarac nije okomio na košarkaša Arijana Komazeca, nekadašnjeg kapetana Zadra i nositelja srebrnog odličja za hrvatsku reprezentaciju iz Barcelone 1992. godine. ‘Navijaš za Partizan, a, Komazec?’ - urličući ga je napao taj divljak unoseći mu se u facu, aludirajući na košarkaševe korijene. Policija je nastojala razdvojiti nasilnika od Komazeca, ali je zapjenjeni navijač i dalje urlao i psovao, vrijeđajući poznatog sportaša. Komazec je, svjedoči i jedan novinar Slobodne Dalmacije, mirno otrpio sve uvrede ne želeći s huliganom imati posla, ali uljuđeno ponašanje još je više isprovociralo nasilnika. Napadu na Komazeca pridružila se još jedna osoba. Potom su policija i redari problem riješili na vrlo neuobičajen način - Komazeca, koji je samo htio pogledati utakmicu, ispratili su iz dvorane, a huligani su ostavljeni da u miru gledaju utakmicu. Osokoljeni potporom policije i nereagiranjem, samo su se se smješkali i slavodobitno prepričavali kako su Komazeca izbacili iz dvorane.

ARIJAN KOMAZECOsim srebrne medalje u Barceloni, Komazec koga  su zadarski huligani lažno optužili da je navijao za Partizan na utakmici,  s hrvatskom je reprezentacijom 1993. i 1995. na Eurobasketu osvojio brončano odličje. Bio je i član NBA momčadi, a igrao je za Kinder, Olympiakos, AEK... - Mogu pogledati u oči svakome. Ja sam se uvijek gospodski ponašao i nisam za nasilje. Ja sam takav kakvog me Bog stvorio. I sad me žele mijenjati, ili mi nametati da sam ja Srbin - da su Komazeci ovo ili ono, nastavlja se nepravda. Ne želim konflikte. Ne shvaćam zbog čega se šire te laži da sam ja Partizanu zapljeskao. Ljudi su zli... - rekao je osim ostalog Komazec u izjavi za zadarski Novi radio, dodajući da oni koji su nasrnuli na njega traže da budu u centru pažnju i da su frustrirani. Nasilni zadarski navijači na toj su istoj utakmici rasističkim uvredama častili i Partizanovog igrača crne boje kože Miltona Palacia. Možemo se samo upitati kako su se tada osjećali crnoputi igrači, njih trojica, koji igraju za Zadar?

Damir Pilić, novinar i psiholog koji se u više navrata bavio navijačima, također je ogorčen postupcima pojedinaca među zadarskim navijačima, držeći da su se Jazine prošle subote pretvorile u münchensku krčmu iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Pilić kaže kako sazrijeva svijest da je takvo ponašanje neprihvatljivo, te ga je potrebno što prije sankcionirati, inače smo, dodaje, kada se zbroje svi incidenti, korak do barbarstva. Predlaže da se na dnevni red Sabora vrati rasprava o članku Kaznenog zakona o ‘veličanju fašističkih, nacističkih, i drugih totalitarnih ideologija...’,  što ga je Sabor 2003. godine usvojio, a Ustavni sud poništio s obrazloženjem da ga je morala potvrditi apsolutna većina svih zastupnika.

Navijači zadarskog Tornada pokušali su skrenuti pažnju s divljanja huligana, govoreći da netko ima nešto protiv transparenata s likom generala Ante Gotovine. No, nitko u napisima nije spominjao Gotovinu, nego su osuđeni povici ‘ubi Srbina’ i ‘montirana’ vrba s koje vise, kako vikali su navijači, obješeni Srbi. Iz Tornada tvrde da su povici ‘Ubij Srbina’ jednako teški kao i navijanje u kojima se spominje  ‘Ubij purgera’. No, napominju da je ‘ubij purgera’ manje medijski atraktivno.

Zamke za ŠibenčaneZadarski navijači su izuzetno nasilna skupina i košarkaške utakmice Zadra policija redovito označuje kao događaje  visokog rizika. Primjerice, prije nekoliko dana 20 osoba, navijača iz Zadra, na semaforu je fizički napalo vozače u dva vozila šibenskih registarskih oznaka. Napad se dogodio neposredno prije četvrtfinalne utakmice Košarkaškog kupa Krešimir Ćosić, u kojoj su košarkaši Zadra pobijedili Šibenik 93:79. Nasilni navijači u nekoliko su navrata proteklih godina kamenovali i uništavali autobuse, maltretirali građane, a znali su i sačekivati navijače Šibenika, poznate kao Funcuti, koji nisu ostajali dužni svojim suparnicima. Policija je u nekoliko navrata praznila dvorane jer su navijači palili bengalke. - Slažemo se da su povici ‘Ubij Srbina’ neprimjereni jednoj košarkaškoj utakmici. Udruga navijača Tornado Zadar je neposredno prije utakmice pozivala, pa i putem medija, na dostojanstveno navijanje. Povici koji su se dogodili u nekoliko navrata nažalost su dio navijačkog dekora u svim dvoranama. Na isti se način dočekuje KK Zadar u Beogradu. Mislite li da oni nas dočekuju s cvijećem?! Štoviše i u Zagrebu nas se dočekuje povicima ‘Ubij tovara’. Ili kad mi vičemo ‘Gazi purgere’. Koja je razlika u tim povicima? Nikakva, osim što se njima ne pridaje medijska pažnja jer se ne radi o Srbima, već se mi Hrvati međusobno koškamo pa to nikoga nije briga - kažu navijači u svom čudnom i kontradiktornom priopćenju, jer na početku svog obraćanja javnosti kažu da su zamolili navijače da se kulturno ponašaju, da bi odjednom u priopćenju umanjivali značaj povika ‘Srbe na vrbe’.

Nakon napisa u medijima reagirao je i KK Zadar, napominjući da oštro osuđuje verbalni napad kojem je tijekom utakmice bio izložen velikan zadarske košarke Arijan Komazec.

 - U organizaciju ove utakmice uložili smo maksimalan trud, no posve je jasno kako se izdvojeni slučajevi ne mogu predvidjeti niti smiju baciti sjenu na veličanstvenu košarkašku predstavu kojoj smo svjedočili prošle subote u Jazinama - stoji u njihovom priopćenju, Izvršni direktor NLB lige Roman Lisac progovorio je pak za srbijanske medije:

- Postoje striktna pravila protiv unošenja transparenata s uvredljivim porukama, ali ne možemo spriječiti izolirane grupe ekstremista. Najveću cijenu će platiti klubovi, a ne oni koji su krivi za takvo ponašanje.

Piše: SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS
01.02.2008. 02:41:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  leon
  03.02.2010. 18:25
  Bravo za ovaj tekst Saša Jadrijević Tomas. Stoku treba makniti sa utakmica, znam da ti prijete i podmeću svakakve idiotarije i gluposti, ali treba se borit protiv tih huligana.
 2. avatar
  krkan
  03.02.2010. 18:30
  Gotovo u svim medijima prevladavaju šorošovi plaćenici, ljevoorjentirani ili idioti kao A. Tomić i M. Jergović (pobjeglica iz Sarajeva), jer da nije tako svi bi osudili ovaj intervju gosp Zorana Jovanovića sa Zokom Milanovićem, najprije zbog SDP-ove ikonografije iz leđa sugovornika Milanovića u studiju HRT, a drugo zbog teme o kojoj je govorio zajapureni Zoka, o vladinim mjerama koje je ova trebala objaviti tek sutra dan. Tko zna možda je Zoka kakav vidovnjak.
  Još gora novinarska svinjarija je konstrukcija navodnog seksualnog naboja između predsjednice hrvatske Vlade i slovenačkog premijera, to je za rigati, ali hrvatskim lešinarima to je ko novinarska sloboda izražavanja, dok bi u svakoj normalnoj sredini (gdje na čelu novinarskih društava nisu pijanice, pederi i kurve) ovakva obrada značajnog posjeta naše predsjednice prikazana u pozitivnom svjetlu, kao uspjeh hravtske politike, a ne kao odlazak predsjednice na ljubavni izlet o trošku poreznih obveznika.. U ovakvim gadarijama prednjače ljige kao ona ljepotica Lovrić, ljepotan Butković, sarajevski dezerter Jergović, budaletina Tomić, srbenda Saša Jadrijević Tomas i sl. šorošove štrace.
 3. avatar
  cvrk
  20.04.2010. 12:08
  SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS je jedan partizanski crv iz komunističke obitelji, vara svoju ženu, a popuje popovima
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh