« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina
SPOROST

Sporost državnog aparata kod e-osobne onemogućava provedbu zakona

Godinu dana nakon donošenja zakona, iskustva pokazuju kako gotovo ništa od navedenog u zakonu trenutno nije moguće, izuzev pristupa servisu e-Građani

Gdje su te osobne?
Gdje su te osobne? (Arhiva)
Više o

birokracija

,

Institut za ePoslovanje

,

e-osobna

U lipnju prošle godine stupio je novi Zakon o osobnoj iskaznici, prilikom čega je predstavljena elektronička osobna iskaznica koja je građanima trebala omogućiti elektroničku identifikaciju i elektronički potpis te siguran pristup elektroničkim servisima javne uprave, online pristup službenim dokumentima i obrascima te mogućnost korištenja drugih servisa u području e-usluga. Godinu dana poslije, iskustva pokazuju kako gotovo ništa od navedenog trenutno nije moguće, izuzev pristupa servisu e-Građani.

Točnije, moguće je koristiti elektronički potpis za sklapanje ugovora, no to ne znači da će i državna tijela taj ugovor smatrati pravovaljanim. Kako je prikazano u prilogu RTL Direkta od 12. svibnja, obična kupoprodaja mopeda nije se smatrala pravovaljanom jer ugovor, potpisan elektroničkim potpisom prodavatelja i kupca, nije ovjerio javni bilježnik.

- Takva situacija je apsurdna ako znamo da pozitivni hrvatski zakoni, Zakon o elektroničkom potpisu i Zakon o elektroničkoj ispravi, omogućuju da se ugovor potpiše elektroničkim potpisom koristeći novu e-osobnu iskaznicu. Ovaj slučaj je jasan pokazatelj kako tijela državne uprave ne prate dovoljno brzo donesene zakone, čime onemogućuju i druge u njihovoj provedbi - kaže Tvrtko Dobrinić, predsjednik Instituta za ePoslovanje.

Isto potvrđuju i u Ministarstvu uprave navodeći kako sustav ne funkcionira zato što baze još uvijek nisu objedinjene ; Ministarstvo unutarnjih poslova samo izdaje nove elektroničke osobne iskaznice, dok je potpis pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva.

- Nažalost, još uvijek nije poznato kada će sustav proraditi, no svakako apeliramo na Ministarstvo uprave da na tome ustraju. Ukidanjem obaveze pečata zasigurno će se ovo pitanje dodatno aktualizirati jer elektronički potpis, prema ranije spomenutim zakonima, u potpunosti zamjenjuje vlastoručni. Time se uobičajeni poslovni procesi višestruko ubrzavaju jer omogućuju poduzetnicima da sklapaju ugovore na daljinu, što je svakako prednost u sve bržim poslovnim mijenama - ističe Dobrinić.

15.05.2016. 11:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh