« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PROPAO SUMMIT

Sporazum o klimi napisan na nepune tri stranice i ne obvezuje nikoga

Dokument nije usvojen konsenzusom jer su neke zemlje bile nezadovoljne zato što nisu precizirani rokovi i troškovi

(Getty Images)
Više o

klimatske promjene

,

Kopenhagen summit

,

summit Kopenhagen

,

sporazum o klimi

Sudionici UN-ove konferencije o klimatskim promjenama "primili su u subotu ujutro na znanje" Sporazum iz Kopenhagena o klimatskim promjenama, omogućivši na taj način da on postane operativan, prenose agencije.

Činjenica da je sporazum "primljen na znanje", daje mu dovoljno legalan status da bi postao operativan i bez potrebe odobrenja svih zemalja sudionica, pojasnio je za France presse jedan od sudionika konferencije.

Do odluke kojom se spašava konferencija u Kopenhagenu, prenose agencije, došlo je nakon cjelonoćne plenarne sjednice na kojoj je odlučeno da se sporazum "primi na znanje" kad već ne može biti službeno usvojen.

Sporazum koji su u petak navečer usvojili šefovi tridesetak industrijaliziranih zemalja i zemalja u razvoju, na čelu sa SAD-om i Kinom, je bio predstavljen sudionicima UN-ove Konvencije o klimi kojoj su prisustvovali predstavnici 193 zemalja.

Dokument nije usvojen konsenzusom jer su neke zemlje bile nezadovoljne zato što nisu precizirani obvezujući rokovi i količine smanjivenja emisije štetnih plinova. O tim rokovima će se nastaviti pregovarati.

Sporazum iz Kopenhagena, napisan na nepune tri stranice, za glavni cilj postavlja ograničenje globalnog zatopljenja na planetu za dva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu.

Usto se predviđa kratkoročno izdvajanje 30 milijardi dolara (tijekom 2020., 2011. i 2012.), a potom veća svota u iznosu od 100 milijardi dolara do 2020.. Ta će svota biti namijenjena najpogođenijim zemljama da se prilagode svim negativnim posljedicama klimatskih promjena. (hina/metro-portal)

19.12.2009. 12:40:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    19.12.2009. 15:17
    ali je bitno da se iluzija da je sporazum potpisan održi... koja blamaža :-P
  2. avatar
    Pika
    21.12.2009. 12:40
    Pika i prijatelji: ""Mnoštvo uragana i tornada zavladat će zrakom, tlo će se slamati od stalnih potresa, a mora će se u golemim valovima slijevati kopnom. Uskoro započinje novo Ledeno doba." Ove bi riječi bile potpuno beznačajne da se u Kopenhagenu na svjetskoj klimatskoj konferenciji COP15 dogodilo čudo. No, nikakvo se čudo tamo nije dogodilo te je scenarij iz gore citiranog filma "Dan poslije sutra" (po našem mišljenju jedinog filma katastrofe koji je doista pogodio našu budućnost) sve realniji i u stvarnosti. Usput rečeno, da, da, da, da, klimatske promjene donose ekstreme, baš poput ovog zahlađenja ili zatopljenja koje slijedi. To su normalni prirodni procesi! Nemojte više nikada biti glupe naivne budale i pomisliti: "ma kakvo globalno zatopljenje na minus 20!?". Ili, budite glupe naivne budale i recite to još jednom. I samo radite i dalje sve po starom, ali vjerujte, raditi ćete to samo do prve rečenice ovog teksta, a poslije vas nitko neće tražiti ispod gomile snijega ili leda... U nastavku je odličan komentar Radoslava Dejanovića kojeg ovdje s guštom objavljujemo."
    http://pikaiprijatelji.com/site/modules/news/article.php?storyid=47
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh