« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KATASTROFA

Greenpeace silno razočaran Kopenhagenom

Usvojena deklaracija ima tako velike rupe da bi kroz njih mogao proći Air Force One

(Getty Images)
Više o

Greenpeace

,

Kopenhagen

,

summit Kopenhagen

Rezultat klimatskog summita u Kopenhagenu ima tako velike rupe da bi kroz njih mogao proći "Air Force One", američki predsjednički zrakoplov, rekao je u u subotu izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo i dodao da je "duboko razočaran" ishodom konferencije.

"Usvojena deklaracija ima tako velike rupe da bi kroz njih mogao proći Air Force One", rekao je izvršni direktor najpoznatije ekološke organizacije u razgovoru za Spiegel Online.

Južnoafrikanac je rekao da je duboko razočaran rezultatom summita i dodao kako se zalaže za nove oblike mirnog građanskog neposluha u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, "makar zbog toga napunili zatvore".

Naidoo je kritizirao Sjedinjene Države koje imaju političku volju za deblokiranje milijardi dolara za spašavanje banaka i za nagrade bankarima, umjesto da se bore protiv globalnog zatopljenja. "Već gubimo ljudske živote zbog klimatskih promjena", naglasio je .

Sporazum zaključen u Kopenhagenu poziva razvijene i zemlje u razvoju da se obvežu na smanjenje emisija stakleničkog plina pismenim putem do kraja siječnja. Sporazum omogućuje uključivanje svih velikih zagađivača, razvijenih i u razvoju, u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, ali reduciranih ciljeva i neobvezujuće. Sporazum ne određuje rok do kada se zagađivanja moraju smanjiti. (hina/metro-portal)

19.12.2009. 17:52:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh