« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
IZLOŽBA

Spektakularna retrospektiva Celestina Medovića u Klovićevim dvorima

Na prvoj Medovićevoj retrospektivi nakon više od dvadeset godina predstavit će se dvjestotinjak djela tog umjetnika

Vrijes Celestina Medovića
Vrijes Celestina Medovića (Arhiva)
Više o

izložba

,

Klovićevi dvori

,

retrospektiva

,

Mato Celestin Medović

Retrospektivna izložba slikara Mate Celestina Medovića, cjeloviti prikaz njegova umjetničkog stvaralaštva u koji je uvršteno i tridesetak djela koja dosad nikada nisu bila izlagana, otvorit će se 1. prosinca u Galeriji Klovićevi dvori, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Na prvoj Medovićevoj retrospektivi nakon više od dvadeset godina predstavit će se dvjestotinjak djela tog umjetnika koji je obilježio hrvatsku modernu likovnu umjetnost, koja predstavljaju sve njegove faze i tematske slojeve kojima se bavio, od najranijih radova nastalih u Italiji i Njemačkoj do posljednjih slika nastalih u osami sela Kuna na rodnome mu Pelješcu.

Tim dosad najopsežnijim prikazom Medovićeva stvaralaštva Galerija Klovićevi dvori nastoji konačno definirati i čvrsto usidriti njegovo mjesto u hrvatskoj povijesti umjetnosti, istaknula je Vesna Kusin, ravnateljica Galerije. Po njezinim riječima, izložbom se želi ukloniti i neke povijesne predrasude o njegovoj ulozi u hrvatskom modernom slikarstvu te ga, kao i Bukovca na njegovoj prošlogodišnjoj izložbi u Klovićevim dvorima, pozicionirati u europskom kontekstu.

Igor Zidić, autor izložbe, smatra da je Medovićevo stvaralaštvo često bilo opterećeno osobnim projekcijama povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara, da se zaboravljalo kako je on prije svih radio moderne pejzaže i vjerovalo Babićevoj tezi da moderna počinje s Račićem, Becićem i Kraljevićem. Dok se tvrdilo da je Račić vodeći hrvatski impresionist, za Medovića nije bilo mjesta na vrhu, no izložba u Klovićevim dvorima pokazuje upravo suprotno, dodao je.

Kustosica izložbe Petra Senjanović rekla je kako je bio veliki pothvat postaviti retrospektivu za koju su slike posuđene iz dvadesetak muzeja i galerija, šest crkvenih institucija i više od četrdeset privatnih zbirki iz cijele Hrvatske. Neke od slika su zahvaljujući izložbi restaurirane, neke su bile izgubljene i sada su pronađene, a trideset ih se prvi put izlaže, ustvrdila je.

Kao kruna izložbe ističu se Medovićeva monumentalna djela koja je radio za Zlatnu dvoranu u Opatičkoj ulici s ključnim epizodama iz hrvatske prošlosti. Za potrebe izložbe iz Moderne galerije izmještena je i višestruko nagrađivana historijska kompozicija "Bakanal", a iz Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti kompozicija monumentalnih dimenzija "Srijemski mučenici" što se donedavno smatrala izgubljenom, a smatra se jednim od najljepših primjera hrvatskoga slikarstva 19. stoljeća.

Mato Celestin Medović (1857.-1920.) bio je fratar i slikar čiji opus obuhvaća širok tematski raspon, od sakralnih slika, raskošnih mrtvih priroda i monumentalnih povijesnih djela do senzualnih portreta žena i modernog pejzažnog slikarstva. Njegova posljednja retrospektiva bila je 1990. u Muzeju za umjetnost i obrt, a prije toga u Umjetničkom paviljonu 1958.

Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 12. veljače iduće godine, a nakon Zagreba trebala bi biti postavljena i u Dubrovniku.

 

28.11.2011. 14:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh