« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
GENIJE

Izložen poznati Leonardov autoportret

Poznati autoportret izložen je do sada samo dva puta u povijesti, 1929. i 2006. godine

Treći puta u povijesti moguće je uživo vidjeti ovaj autoportret
Treći puta u povijesti moguće je uživo vidjeti ovaj autoportret (Wikipedia)
Više o

Leonardo da Vinci

,

autoportret

Samo dva tjedna nakon dosad najcjelovitije izložbe djela velikog talijanskog renesansnog slikara Leonarda da Vincija u londonskoj Nacionalnoj galeriji, u Torinu je u povodu obilježavanja 150. obljetnice ujedinjenja Italije izložen jedini autoportret tog velikog umjetnika i izumitelja, piše britanski The Telegraph.

Crtež ostarjelog Leonarda središnji je eksponat prošli tjedan otvorene izložbe "Leonardo: Il Genio, il Mito" (Leonardo: genij, mit) u baroknoj palači Reggia di Venaria u tom talijanskom gradu.

Među tridesetak skica i crteža predstavljenih izložbom, ističe se poznati autoportret koji je dosad bio izložen samo dva puta, na izložbama 1929. i 2006., piše The Telegraph.

Riječ je o crtežu crvenom kredom na papiru dimenzija 33,5 x 21,6 centimetara i jedinom poznatom portretu toga umjetnika koji se pripisuje samome Leonardu, nastao u kasnijim godinama njegova života, oko 1515., kada je imao 63 godine. Nakon Leonardove smrti 1519. njegova su djela preseljena u vilu njegova učenika Francesca Melzija, čiji su nasljednici kasnije zbirku rasprodali. Portret se danas nalazi u torinskoj Kraljevskoj knjižnici.

Talijanski renesansni majstori rijetko su slikali ili crtali autoportrete. Ovaj je prihvaćen kao original, premda još postoje određene sumnje u njegovu autentičnost.

Crtež je osiguran na 50 milijuna eura i izložen u posebnoj staklenoj kutiji otpornoj na udarce i opremljenoj senzorima.

Izložba je otvorena do 29. siječnja 2012.

23.11.2011. 14:07:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh