« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
OYSTER

Britanci grade elektranu koja koristi snagu morskih valova

Kompanija Aquamarine Power gradit će prvu komercijalnu elektranu koja će kao pokretnu snagu koristiti valove i smjenu plime i oseke

elektrana more valovi
elektrana more valovi (Shutterstock)
Više o

elektrana

,

Moderna vremena zauvijek

,

najdulji film

,

Tom Finski

,

javni prostor

,

otkazan koncert

Britanska energetska tvrtka Aquamarine Power prikupila je šest milijuna funti za proizvodnju i ugradnju novog uređaja za proizvodnju električne energije iz valova. Tvrtka tako priprema teren za gradnju prve komercijalne elektrane koja će koristiti snagu mora.

Aquamarine je tvrtka u privatnom vlasništvu i prikupila je sredstva prodajom dionica. Do 2020. godine u suradnji s energetskom tvrtkom SSE Renewables planira izgraditi kapacitete do 1.000 MW.

>> Elektrana pretvara gnojivo u struju

U prvom krugu dodjele koncesija za gradnju pogona koji će kao pokretnu snagu koristiti valove i smjenu plime i oseke Aquamarine Power je otkupio pravo na gradnju elektrane na škotskoj obali kapaciteta 200 MW koja bi mogla energijom opskrbljivati oko 190.000 domova.

>> Solarna svemirska stanica će zamijeniti fosilna goriva

Uređaj Oyster 1 testiran je u Europskom centru za energiju mora u Orkneyu i priključen je na distribucijsku mrežu. U tvrtki se nadaju da će novi uređaj Oyster 2 biti pušten u rad sljedećeg ljeta.

"Prikupljanje dodatnih sredstava omogućuje nam pokretanje sljedeće faze - proizvodnju i ugradnju Oystera 2. Uskoro ćemo objaviti kome ćemo povjeriti te poslove", izvijestio je direktor tvrtke Martin McAdam u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. (hina/metro-portal)

21.06.2010. 14:57:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh