« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Sovjetska vlast odgovorna za ubojstva štrajkaša u brodogradilištu 1970. godine

Na radnike pucala policija, a ne vojska

Lech Walesa tokom saslušanja na varšavskom sudu
Lech Walesa tokom saslušanja na varšavskom sudu (Reuters)
Više o

Poljska

,

Solidarnost

,

Lech Walesa

,

Wojciech Jaruzelski

,

komunistički zločin

,

Gdanjsk

Bivši poljski predsjednik Lech Walesa rekao je u srijedu, kao svjedok na suđenju bivšem komunističkom čelniku generalu Wojciechu Jaruzelskom, da je sovjetska vlast odgovorna za pokolj štrajkaša u brodogradilištu 1970. godine.

Jaruzelski (85), kojemu se zajedno s još nekoliko visokih dužnosnika bivšeg režima sudi već deset godina, optužen je da je 17. prosinca 1970., kao tadašnji ministar obrane, naredio vojnicima da pucaju u radnike koji su u nekoliko poljskih brodogradilišta prosvjedovali zbog poskupljenja hrane. Tada su život izgubila najmanje 44 radnika.

General Jaruzelski "nije imao velikog utjecaja jer u to vrijeme odluke je donosio prvi tajnik KP-a", rekao je Walesa na sudu.

"Prema tadašnjim glasinama, policija je pucala na radnike, a ne vojska"
Lech Walesa,
bivši poljski predsjednik
Odnos između nekadašnjih ljutih neprijatelja Walese i Jaruzelskog s vremenom je otoplio pa su u sudnici ljubazno jedan drugome stisnuli ruke, prenosi Reuters.

Walesa je 1970. predvodio prosvjede radnika u brodogradilištu u Gdanjsku. Njegovo je svjedočenje trebalo rasvijetliti ulogu Jaruzelskog u tadašnjoj Poljskoj, satelitu Sovjetskog Saveza.

Jaruzelskom se od travnja 2007. sudi i za "komunistički zločin" jer je 1981. u Poljskoj uveo izvanredno stanje, također zbog štrajkova u brodogradilištima, za što može dobiti kaznu do 10 godina zatvora.

No Jaruzelski je olakšao prijelaz Poljske na demokraciju pristavši 1989. dijeliti vlast s protukomunističkom oporbom okupljenom u Solidarnosti, prvom neovisnom sindikatu u komunističkom svijetu, prije nego se koncem 1990. povukao iz politike. (HINA/METRO)

30.07.2008. 20:01:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh