« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Turski sud odbacio zahtjev za zabranom vladajuće stranke

EU pozdravila odluku suda

Hasim Kilic u obraćanju novinarima nakon presude
Hasim Kilic u obraćanju novinarima nakon presude (Reuters)
Više o

Turska

,

Stranka pravde i razvoja

,

Hasim Kilic

,

sekularna država

Turski Ustavni sud odbacio je zahtjev za zabranom vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK), optužene za "protusekularne aktivnosti", objavio je predsjednik Suda Hasim Kilic.

Šestorica sudaca od ukupno 11 glasovala su protiv AK-a, no za zabranu stranke bilo je potrebno sedam glasova, precizirao je.

Sud je također odbacio zahtjev glavnog tužitelja da se 71 članu AK-a zabrani članstvo u bilo kojoj političkoj stranci. Suci su, međutim, odlučili AK-u oduzeti dio novca koji dobiva iz državnog proračuna.

"Odlučeno je da se Stranku pravde i razvoja ne raspušta"
Hasim Kilic,
predsjednik Ustavnog suda Turske
Kilic je kazao da je odluka "snažno upozorenje" vladajućoj stranci. Turski ministar rada Faruk Celik ocijenio je da je odluka pobjeda za tursku demokraciju, prenio je CNN Turk.

Europska unija pozdravila je odluku turskog Ustavnog suda da ne zabrani vladajuću stranku kao "dobru vijest", ocijenivši da bi presuda trebala pridonijeti političkoj stabilnosti u toj zemlji, najvećem kandidatu za članstvo u EU.

"Naravno da presudu moramo detaljnije proučiti, ali ona je pozitivna. Turska proživljava napetu situaciju i nadamo se da će odluka suda pridonijeti političkoj stabilnosti", kazala je Cristina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.  (HINA/METRO)

30.07.2008. 19:52:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh