« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Olmert najavio ostavku na mjesto premijera

Novi premijer dolazi 17. rujna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Izrael

,

Ehud Olmert

,

Kadima

,

Shaul Mofaz

Izraelski premijer Ehud Olmert u srijedu je rekao da će odstupiti s toga položaja nakon što njegova vladajuća stranka Kadima izabere novog čelnika na unutarnjim stranačkim izborima 17. rujna.

"Odlučio sam da se neću kandidirati na stranačkim izborima u Kadimi", rekao je Olmert u neočekivanoj najavi iz svoje službene rezidencije u Jeruzalemu.

Četvoro ministara iz redova Kadime, među kojima ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni i ministar prometa Shaul Mofaz, već se krenuli u kampanju za preuzimanje Olmertovog premijerskog mjesta.

"Kada se izabere novi predsjednik stranke Kadima, podnijet ću ostavku na mjesto premijera kako bi novom čelništvu stranke omogućio da brzo i učinkovito sastave novu vladu"
Ehud Olmert,
izraelski premijer
Analitičari procjenjuju da bi se proces Olmertove smjene mogao otegnuti mjesecima i dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora. Ispitivanja javnog mišljenja ukazuju na bi na tim izborima mogao pobijediti čelnik desnog Likuda Benjamin Netanyahu.

Olmertov nasljednik na mjestu čelnika Kadime ne bi automatski mogao preuzeti premijerski položaj nego prvo morao dogovoriti koalicijsku vladu što bi, s obzirom na oštre podjele u parlamentu, mogla biti vrlo teška zadaća.

Protiv Olmerta se vode istrage zbog sumnje da je primio mito od američkog poslovnog čovjeka i da je po dva puta uzimao naknadu putnih troškova dok je bio ministar trgovine i gradonačelnik Jeruzalema. Olmert niječe optužbe. "Odstupit ću na častan i odgovoran način, a poslije ću dokazati svoju nevinost", rekao je Olmert. (HINA/METRO)

30.07.2008. 21:25:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh