« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina
COOL

Sony Mobile proveo istraživanje o najčešće fotografiranim svjetskim znamenitostima

Eiffelov toranj je na vrhu liste kao najčešće fotografirana znamenitost, no više od trećine fotografija su potpuno identične; Burj Khalifa na višoj je poziciji nego Koloseum

Eiffelov toranj najčešća je inspiracija
Eiffelov toranj najčešća je inspiracija (Mikael Buck/Sony Xperia XZ)
Više o

znamenitosti

,

Sony Xperia XZ

,

#XperiaNewPerspectives

Sony Mobile proveo je globalno* istraživanje koje je otkrilo Top 30 najčešće fotografiranih znamenitosti širom svijeta - listu predvodi Eiffelov toranj, a uključuje Alhambru, Koloseum, Burj Khalifu i Big Ben.

Istraživanje #XperiaNewPerspectives otkrilo je da se više od polovice Top 30 znamenitosti fotografira iz ista tri kuta. Obzirom da je 55% putnika izjavilo da bi planiralo putovanje na temelju prilika za fotografiranje, čini se da fotografsku igru na godišnjem odmoru moramo podići na novu razinu da ne bi dosađivali prijateljima jer je 47% ljudi reklo da im je dosadilo gledati iste tri fotografije. Istovremeno, 52% će vjerojatnije označiti da im se sviđa fotografija znamenitosti ako je zanimljiva i predstavlja nešto što nisu već ranije vidjeli.

Pozicija Eiffelovog tornja na vrhu liste možda nije iznenađenje, no oči otvara podatak koji pokazuje da je 35% fotografija znamenitosti snimljeno iz ista tri kuta. Ostale istaknute znamenitosti koje slijede taj trend uključuju kip Krista Iskupitelja u Brazilu gdje je 71% fotografija snimljeno iz ista tri kuta, Fontanu di Trevi u Italiji (74%), planinu Fuji u Japanu (77%) i Machu Picchu gdje je 85% svih fotografija podijeljenih na Instagramu snimljeno s istih nekoliko mjesta.

Istraživanje je također zaključilo da polovica ispitanika odabire svoju lokaciju za odmor na temelju tuđih fotografija s godišnjeg odmora, a daljnjih 45% pregledava Instagram za inspiraciju gdje fotografirati i koja mjesta posjetiti.

Sony Mobile udružio se s tri nagrađivana putopisna fotografa i opremio ih modelom Sony Xperia XZ da mogu posjetiti neke od vodećih znamenitosti i fotografirati ih iz novih perspektiva. Od fotografija Koloseuma pri slabom osvjetljenju do fotografija gužvi ispred Eiffelovog tornja bez mutnih kadrova, one pokazuju sve mogućnosti kamere Xperia XZ modela.

„Ovo istraživanje nam je dalo pravi uvid u to koliko je fotografija postala važna za naš godišnji odmor i kako je to dvoje neraskidivo povezano," izjavio je Bjőrn Bourdin, direktor marketinga za Europu u Sony Mobileu. „Fotografija je postala neizostavan dio svakog putovanja - bilo da je riječ o vikend izletu u drugi grad, avanturi ili jednostavnom ležanju na plaži. S kvalitetnom kamerom našeg Xperia XZ putnici mogu uživati u snimanju fotografija vjernih boja koje neće biti mutne, a tu su i izuzetne mogućnosti u uvjetima slabog osvjetljenja. Nadamo se da ćemo inspirirati novu generaciju fotografa da snime nove perspektive na svojim putovanjima."

Komentirajući fantastične fotografije stvorene uz pomoć modela Xperia XZ i New Perspectives izvještaj Scott Gray, Izvršni direktor Svjetske fotografske organizacije (WFO) , rekao je: „Svijet fotografije dramatično se promijenio tijekom posljednjeg desetljeća, a na to je najviše utjecala dostupnost i kvaliteta fotoaparata. Ta dostupnost postala je još naglašenija pojavom smartphonea - tehnologija unutar tih telefona s kamerom omogućava ljudima da usavrše svoje fotografske vještine, no, što je vrlo važno, fotografije su također dovoljno visoke rezolucije da se s njima može nešto učiniti. Ta mogućnost da se snime spontani trenuci može potaknuti kreativnost fotografa i istovremeno pružiti jedinstvenu fotografiju za gledatelja. Apsolutno je fantastično što fotografi koriste različite tehnike i filtere, no te jedinstvene fotografije, uz to što mogu zahtijevati nešto uređivanja, trebale bi same po sebi biti dovoljno kvalitetne da ne traže veće intervencije, odnosno biti što prirodnije."

Nagrađivani putopisni fotograf Lluís Salvadó ponudio je neke svoje savjete za snimanje fotografija s novom perspektivom ovog ljeta.

1. Igrajte se s bojama i sa svjetlinom, nevjerojatno je koliko drugačije može izgledati ista scena uz pomoć nekih pametnih trikova kamere.

2. Ako se trudite dobiti originalnu fotografiju poigrajte se s reflektirajućim površinama, poznata znamenitost može se transformirati uz pomoć malo vode.

3. Potražite ljepotu u arhitekturi oko vas, a ne samo u znamenitosti u cjelini. Fotografije strukture mogu imati umjetničku kvalitetu.

4. Isprobajte novu perspektivu i snimite neke fotografije s pozicije visoko iznad ili ispod objekta, ne bojte se eksperimentirati s kompozicijama.

5. Koristite ljude i njihove siluete kako biste stvorili osjećaj mjesta i vremena, igrajte se i s prisiljenom perspektivom (kreiranje optičke iluzije u kojoj se objekti pojavljuju viši, veći, udaljeniji ili bliži nego što zapravo jesu).

 

Više o Xperia XZ

Xperia XZ je smartphone koji se ističe svojim fotografskim mogućnostima. Ključne karakteristike:

  • 23 MP stražnja kamera s triple image sensing tehnologijom za oštre fotografije vjernih boja

  • 13 MP prednja kamera sa superiornim mogućnostima pri slabom osvjetljenju za oštrije selfieje

  • 5,2-inčni Full HD zaslon sa zaobljenim staklom

  • Prekrasan dizajn sa zaobljenom površinom

  • Brzi Qualcomm® SnapdragonTM 820, 64-bitni procesor

31.05.2017. 12:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh