« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SJAJNO!

Meditacija pomaže protiv usamljenosti

Usamljenost je prilično podcijenjeno stanje koje može uzrokovati razne bolesti, no meditacija može pomoći na više načina

Meditacija ima blagotvoran učinak na um i tijelo
Meditacija ima blagotvoran učinak na um i tijelo (Wikipedia)
Više o

meditacija

,

imunološki sustav

,

usamljenost

,

stanične promjene

Meditacija ima razne blagotvorne učinke, a najnovije istraživanje na Sveučilištu Carnegie Mellon pokazalo je da se njome može uspješno boriti protiv usamljenosti i poboljšati rad imunološkog sustava koji će se učinkovitije boriti protiv bolesti.

Usamljenost inače nosi brojne faktore rizika i znatno utječe na smrtnost starijih osoba, a rezultati istraživanja pokazuju da je meditacija izuzetno učinkovita u otklanjanju takvih problema. Uz to, studija je pokazala da smanjuje broj upala u organizmu.

Volonteri u istraživanju prvo su naučili osnove meditacije, a nakon toga su redovno meditirali i pisali izvještaje, ocjenjujući osjećaj usamljenosti prije i poslije meditacije i davali su uzorke krvi. Nakon dva mjeseca meditiranja kod većine je osjećaj usamljenosti znatno smanjen, a analiza uzoraka krvi pokazala je da je smanjena pojava gena koji izaziva upale u imunološkom sustavu sudionika.

Ovo istraživanje uspješno je dokazalo da postoji mogućnost staničnih promjena čistom snagom uma, tako da se planiraju daljnja istraživanja u tom smjeru s većim brojem sudionika.

25.07.2012. 20:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh