« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
EHHH...

Sol može biti opasna

Važno je znati da mnoge namirnice sadržavaju zabrinjavajuću količinu natrija koje često nismo svjesni

Ne pretjerujte
Ne pretjerujte (Arhiva)
Više o

sol

,

preporučeni dnevni unos

Sol je omiljeni začin - koliko ste samo puta i sami zatražili sol jer vam okus hrane nije bio po volji? No, iako je nužna našem tijelu, ujedno je jedan od najopasnijih začina jer ga gotovo u pravilu unosimo u prevelikim količinama - prosječno 3,7 grama dnevno, što je 1,7 grama više od preporučene količine. 

Sol je vitalni mineral koji je potreban za pravilan rad našeg organizma. Međutim, u malim količinama. Važno je znati da mnoge namirnice sadržavaju zabrinjavajuću količinu natrija koje često nismo svjesni. Da Hrvati konzumiraju previše soli, pokazuju i statistike.

Prekomjerni unos soli u starijih osoba povećava rizik oboljenja od osteoporoze, povisuje krvni tlak, tu je i rizik za nastanak bubrežnih kamenaca i kardiovaskularnih bolesti...

Sol može imati čitav niz nepovoljnih učinaka na naš organizam.

Smanjeni unos soli preporučuje se svima, no posebice trudnicama, djeci i osobama s određenim zdravstvenim problemima.

Da je prekomjeran unos soli itekako važno smanjiti, shvatili su svi. Važno je početi od najranije dobi, mijenjati naše prehrambene navike, kontrolirati deklaracije na namirnicama koje moraju imati opisan udio soli. Kao pojedinici, ali i društvo u cjelini, možemo puno toga učiniti.

U svakodnevnoj pripremi hrane, začini su odlična zamjena za sol. Biranjem svježeg začinskog bilja, miješanjem sezama sa solju, korištenjem mješavine suhih začina, hrana nam ne mora nužno biti bljutava i neukusna. Već za nekoliko tjedana, naši okusni pupoljci mogu se naviknuti na novi sistem prehrane, a time učiniti i dobro za naše zdravlje.

Ograničiti unose na preporučene količine, jedna je od smjernica kako naše tijelo može ostati zdravo i vitalno.

24.03.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.03.2019. 10:02
    j čim uzmem malo soli tlak skače
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh