« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
WTF?!

Šokantan rast cijena mlijeka i mliječnih proizvoda

Ovaj mjesec su svi potrošači mlijeka i mliječnih proizvoda sasvim sigurno ostali šokirani poskupljenjem gotovo svih artikala iz navedene kategorije

Cijena mlijeka skočila 20 posto
Cijena mlijeka skočila 20 posto (Shutterstock)
Više o

cijene

,

mlijeko

,

poskupljenja

,

supermarketi.info

Ako je ovomjesečno vrtoglavo poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda samo uvertira u novi režim cijena koje možemo očekivati u supermarketima po ulasku u EU, onda bi bilo bolje da mlijeko i mliječne proizvode uklonimo iz prehrane.

No, postoji mogućnost i da je ovo zadnjih mjesec dana u kojima nas trgovci imaju prilike dodatno osiromašiti prije nego ih europska regulativa prisili na suprotno. Hrvatska mljekarska industrija je očito u problemima. Kakve će sve posljedice iz toga proizaći, ne želimo niti predviđati. Iz ovomjesečnih podataka nameće se teza da ovo nije kraj poskupljenjima mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ovaj mjesec su svi potrošači mlijeka i mliječnih proizvoda sasvim sigurno ostali šokirani poskupljenjem gotovo svih artikala iz navedene kategorije. I to se ne radi o, kako političari znaju tepati, korekcijama cijena, nego o vrtoglavom rastu cijena od 6-20% ovisno o vrsti proizvoda, pri čemu je maslac definitivno kralj poskupljenja, od gotovo 20% u prosjeku. Poskupljenja su zabilježena u asortimanima svih velikih mljekarskih brandova.

Dogodi li se ovakvo poskupljenje na svim prehrambenim artiklima, doista ne vidimo koje će to prednosti ostvariti hrvatski građani ulaskom u EU. Prosječnom se Hrvatu ionako već dugo životni standard sastoji od preživljavanja na najjeftinijoj hrani i piću, zbog čega i jesmo u top 15 najdebljih nacija u svijetu.  

No, da stvar bude još gora, poskupljenja u odnosu na prošli mjesec zahvatila su i poneke artikle voća, pa i oni koji teže zdravijoj prehrani imaju sve više izazova ostati u tom režimu. I na kraju, kao konačni udarac, poskupljenje salama, dakle mesnih prerađevina, koje su dugo vremena bile utočište onima koji žele samo što jeftinije preživjeti iz mjeseca u mjesec.  

Naravno, ne ide bez ironije. Toaletni papir je zato jeftiniji nego prošli mjesec. Kao da će nam to pojeftinjenje pomoći...

Više pročitajte na supermarketi.info

16.06.2013. 08:49:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    16.06.2013. 14:20
    jest ćemo toaletni papir.. nema nam druge
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh