« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
POSAO U EU

Europski uredi za zapošljavanje u četiri hrvatska grada

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju hrvatskim će se radnicima otvoriti mogućnost slobodnog zapošljavanja u mnogim zemljama EU-a

EURES pomaže pri traženju posla u EU
EURES pomaže pri traženju posla u EU (EURES)
Više o

poslovi u EU

,

posao u inozemstvu

,

zapošljavanje u inozemstvu

,

EURES

Svaka od država EU-a autonomno odlučuje kakav će režim zapošljavanja primjeniti na hrvatske građane, a ograničavanje zapošljavanja hrvatskih radnika dosad su uvele Belgija, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Velika Britanija, Slovenija i Španjolska.

U tim zemljama hrvatski radnici će se, kao i dosad, zapošljavati temeljem bilateralnih sporazuma i kvota na temelju kojih se izdaju radne dozvole. Zadržavanje režima radnih dozvola moguće je još dvije, pet ili najviše sedam godina od ulaska Hrvatske u EU. 

Deset zemalja potvrdilo je dosad da neće uvoditi ograničenja za hrvatske radnike - Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva, a ostale još nisu donijele konačnu odluku. 

Za sve države koje ne uvedu ograničenje na snazi će biti slobodno kretanje i zapošljavanje hrvatskih radnika kojima će na raspolaganju biti usluge EURES-a, mreže europskih javnih službi za zapošljavanje, koja pruža informacije, savjete i pomoć u traženju posla na europskoj razini. EURES okuplja ukupno 31 zemlju, a osim članica EU-a tu su i Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska.

Putem EURES-a mogu se dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima u EU-u oglašenim na javnim zavodima za zapošljavanje. Isto tako, putem EURES-a svi zainteresirani mogu oglasiti svoj životopis i pogledati bazu potencijalnih poslodavaca.

Trenutno se u bazama EURES-a nalazi 1,3 milijuna radnih mjesta na razini EU-a, 30.000 poslodavaca te milijun životopisa osoba koje su zainteresirane za rad na prostoru EU. Hrvatski radnici će potrebne informacije moći dobiti u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), kod EURES savjetnika koji će biti smješteni u područnim uredima HZZ-a u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, kao i na web stranicama HZZ-a.

Nakon rada u zemljama EU-a, hrvatski radnici imat će pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, pri čemu se naknada ostvaruje u zemlji zadnjeg zaposlenja po propisima te zemlje. Izuzetak su pogranični radnici - takav radnik ima pravo na novčanu naknadu u Hrvatskoj ako je u trenutku prestanka radnog odnosa imao najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca, uključujući i vrijeme provedeno na radu u nekoj drugoj zemlji EU-a, ako radni odnos nije prestao njegovom krivnjom ili voljom, te ako se prijavi područnom uredu HZZ-a u kojem ima prijavljeno prebivalište i podnese zahtjev u roku 30 dana od prestanka radnog odnosa.

Na zaposlene i samozaposlene osobe koje se kreću unutar EU-a primjenjuje se zakonodavstvo samo jedne države članice, i to prema mjestu rada. Posebna pravila vrijede za osobe izaslane u drugu državu radi obavljanja određenog posla u određenom razdoblju. Za rad u drugoj državi članici EU-a izaslani radnik ne treba radnu dozvolu, no mora regulirati boravak prema važećim propisima države u koju je upućen na rad.

Na izaslane radnike primjenjuje se zakonodavstvo matične države, a poslove vezane uz izaslanje unutar EU-a obavljat će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, za razliku od izaslanja prema bilateralnim ugovorima koje je bilo u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

25.06.2013. 14:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    katarina
    24.03.2014. 16:16
    Tražim posao u Njemačkoj ili Austriji,po struci sam zdravstveno laboratorijski tehničar i imam 27 g.Trenutno radim ali mi ističe ugovor na odredeno.radno iskustvo 5 god.Majka sam dvoje djece 8 i 6 god i bila bih presretna da radim vani.Molim pomoć gdje da se javim da dodem do posla vani
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh