« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
E, DAA ...

Todorić kupio Mercator

Uz dominaciju na tržištu prodaje i distribucije za kioske, Todorić grabi i prema opasnoj koncetraciji u maloprodaji

Konzum se dočepao soseda
Konzum se dočepao soseda (Arhiva)
Više o

Agrokor

,

Ivica Todorić

,

Konzum

,

Mercator

Nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL) donio je danas popodne odluku kojom pristaje na prodaju svojih dionica Mercatora koncernu Agrokor, potvrdio je za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) predsjednik nadzornog odbora Vladimir Malenkovič.

Donesena odluka odnosi se na 8,43 posto dionica Mercatora kojima raspolaže matično poduzeće u Laškom, a očekuje se da će na uvjete pristati i Pivovarna Union i Radenska koje su dio skupine Pivovarne Laško. O tome će odlučiti njihovi nadzorni odbori. Na razini cijele skupine, PL je sa više od 23 posto dionica Mercatora njegov najveći pojedinačni vlasnik.

Prodajni konzorcij koji je prethodnih tjedana zajedno pregovarao o uvjetima pod kojima će koncern Agrokor kupiti njegovih 53 posto dionica najvećeg trgovačkog lanca uključuje Novu Ljubljansku banku, skupinu Pivavarna Laško, Novu Kreditnu banku Maribor (NKBM), Gorenjsku banku, financijsku tvrtku Prvi faktor - Faktoring, Banku Koper, Hypo Alpe-Adria banku, Nacionalnu financijsku tvrtku (NFD), Banku Celje i NFD holding.

Prema neslužbenim informacijama koje prenose mediji, na prodaju se uz pristanak slovenske vlade još u četvrtak odlučila Nova Ljubljanska banka, a nakon toga se s prodajom svojih dionica danas usuglasilo još nekoliko članica konzorcija

Službenih informacija, za koje je u ime konzorcija ovlaštena jedna agencija za marketinško komuniciranje još nema.

Navodno je s Agrokorom dogovorena cijena od 120 eura za dionicu, a od potpisa ugovora do realizacije posla moglo bi proći i šest mjeseci jer ga zbog koncentracije u maloprodaji moraju odobriti regulatori u više država u kojima se nalaze Konzumovi i Mercatorovi trgovački centri.

Slovenski mediji navode da bi Agrokor prilikom potpisivanja ugovora još prije realizacije posla vlasnicima uplatio akontaciju u visini deset posto ukupne vrijednosti transakcije te da je 120 eura za dionicu i konačna cijena koja uključuje i tzv. premiju, što znači da će Agrokor istu cijenu kasnije u javnoj ponudi dati i ostalim vlasnicima dionica Mercatora koji nisu sudjelovali u ovom prodajnom konzorciju.

15.06.2013. 03:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh