« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 22 dana i 21 sat
SAVJETI

Snizite razine kolesterola?

Redovito konzumiranje ove namirnice može sniziti visoki kolesterol

Ubacite leću u prehranu
Ubacite leću u prehranu (Arhiva)
Više o

kolesterol

,

visoki kolesterol

Studija o leći sugerira da bi ona mogla imati zdravstvene prednosti za ljude s visokim rizikom od metaboličkih bolesti koje autori definiraju kao osobe s većim opsegom struka i visokim razinama triglicerida nakon obroka.

Istraživanje, objavljeno u siječnju ove godine, pronašlo je vezu između svakodnevnog konzumiranja leće tijekom 12 tjedana i nižeg LDL ("lošeg") i ukupnog kolesterola te razine šećera u krvi nakon obroka. Visoke razine kolesterola, šećera u krvi i upale mogu igrati ključnu ulogu u kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu i drugim kroničnim bolestima. 

"Ove informacije dodatno pomažu u razvoju prehrambenih strategija na bazi mahunarki za smanjenje rizika od bolesti te usporavanje ili preokretanje napredovanja metaboličkih bolesti kod rizičnih skupina", napisali su autori u studiji. Mahunarke se odnose na leću i druge jestive sušene sjemenke mahunarki, kao što su grah, suhi grašak i slanutak.

Gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz rekao je za Health da je studija bila ograničena jer je uključivala samo 38 ljudi, a svi su sudionici bili pod visokim rizikom od metaboličke bolesti. Međutim, nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjima koja su proučavala slične mjere, dodao je.

Dnevna konzumacija leće može pomoći u snižavanju kolesterola i poticanju zdravije probave

Dok su druge studije istraživale zdravstvene učinke konzumacije leće, istraživači su primijetili da se malo studija usredotočilo na to kako leća utječe na široke mjere metaboličkog zdravlja. Studije koje ispituju posljedice pretvaranja leće u veliki dio prehrane također su bile rijetke.

Kako bi popunili prazninu u znanju, znanstvenici su osmislili 12-tjedno ispitivanje uspoređujući utjecaj obroka na bazi leće i mesa na metaboličke rezultate. Uputili su polovicu sudionika da tijekom sedam dana svaki dan pojedu obrok koji sadržava oko 150 grama leće. Ostali sudionici jeli su slične obroke s puretinom ili piletinom umjesto leće.

Sudionici su također dobili krvne pretrage i ispunili ankete o svojim prehrambenim navikama i zdravstvenom stanju. Osim što su otkrili da oni koji jedu leću imaju bolje metaboličko zdravlje, istraživači su također otkrili da grupa koja jede leću nije imala ozbiljnije gastrointestinalne probleme.

"Naši rezultati sugeriraju da dnevna konzumacija leće može biti korisna u snižavanju kolesterola te postprandijalnih glikemijskih i upalnih odgovora, bez izazivanja GI stresa", istaknuli su autori.

29.05.2024. 10:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.05.2024. 17:06
    fino
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh