« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 22 dana i 16 sati
HMMM...

Hamburger ili hot dog?!

Prema studijama, i jedno i drugo su jako kalorične namirnice prepune zasićenih masnoća, u usporedbi s drugim mesom

Zanimljivo
Zanimljivo (Arhiva)
Više o

hamburger

,

hot dog

Kad rezmišljate o brzoj večeri, možda se dvoumite između hamburgera i hot doga. Prema studijama, i jedno i drugo su jako kalorične namirnice prepune zasićenih masnoća, u usporedbi s drugim mesom.

"Važno je imati na umu da ta hrana možda nije uvijek najzdravija opcija", kaže dijetetičarka Melissa Wasserman Baker za Fox News.

Ipak, riječ je o hrani koja neće nanijeti ozbiljnu štetu ako se konzumira u rijetkim prigodama. Što je onda zdravije? Hamburger ili hot dog?

"Nisu svi hamburgeri jednaki. Mogu varirati po pitanju nutritivnog sadržaja, ovisno o sastojcima. Moj savjet je birati nemasnu mljevenu govedinu ili puretinu s nižim postotkom masti", poručuje Wasserman Baker.

Izbjegavajte sve što na sebi ima oznaku 'začinjeno' ili 'spremno za upotrebu'

Odabir mesa iz organskog uzgoja također je zdraviji izbor jer je riječ o mesu koje "može smanjiti sadržaj zasićenih masti i potencijalnu upalnu prirodu hamburgera".

"Pljeskavice kupljene u trgovini često sadrže puno natrija, konzervansa i drugih aditiva za poboljšanje okusa i produljenje roka trajanja. Izbjegavajte sve što na sebi ima oznaku 'začinjeno' ili 'spremno za upotrebu' jer to svakako ukazuje na više razine masti i natrija", ističe dijetetičar i nutricionist Ben Schuff.

S druge strane, u hrenovkama se gotovo uvijek nalazi puno natrija i zasićenih masti, što nema najbolji učinak na zdravlje.

"Kad kupujete hrenovke, potražite one na kojima je istaknuto da ne sadrže nitrate kako biste smanjili izloženost potencijalno štetnim dodacima", predlaže Wasserman Baker.

Schuff je dodao da kupnja hrenovki s nižom razinom natrija može biti zdraviji izbor, kao i opcije od nemasnog mesa poput puretine ili piletine. Također, za hamburger i hot dog birajte pecivo od cjelovitih žitarica.

"I u hamburgerima i u hot dogu se može uživati umjereno. Međutim, sveukupno gledano, zaključak je da su hamburgeri od nemasnog mesa i povrća zdraviji jer nude bolju ravnotežu proteina, zdravih masti i esencijalnih nutrijenata", slažu se Wasserman Baker i Schuff.

Ultraprerađena hrana povećava rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i moždanog udara

Hamburgeri, koji se obično rade od mljevene govedine, mogu osigurati značajnu količinu proteina, željeza i drugih bitnih nutrijenata. Minus je što često imaju više zasićenih masti i kalorija. S druge strane, hrenovke općenito imaju manje kalorija i masti, ali mogu sadržavati više natrija i prerađenih sastojaka.

Ultraprerađena hrana s visokim udjelom natrija, poput hrenovki, narezaka i slanine, povezana je s većim rizikom od visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i moždanog udara, prema Školi javnog zdravlja Sveučilišta Harvard.

29.05.2024. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.05.2024. 17:09
    nista od toga junk food
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh