« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
SUPERHRANA

Smokva je rajsko voće

U obilju voća koje nam donosi ljeto smokvu se mirne duše može postaviti pri vrhu najboljih mogućih namirnica

Smokva je prava superhrana
Smokva je prava superhrana (Arhiva)
Više o

smokve

,

superhrana

,

steroli

Smokva ima toliko blagotvornih učinaka da ih je teško nabrojati, od održavanja zdravlja do brisanja bora da se s pravom naziva rajskim voćem, a evo i nekoliko glavnih razloga zašto bi je trebali konzumirati svaki dan.

Smokve su pune minerala i vitamina koji su izuzetno važni za naše zdravlje, poput magnezija koji nas štiti od stresa i jača kosti i mozak. Suhe smokve sadrže tri puta više magnezija od svježih.

Uz to, smokve imaju nizak udio masnoća i veći sadržaj vlakana od bilo kojeg drugog voća, pa tako pektin iz smokve smanjuje kolesterol, a triptofan jača cirkulaciju i odličan je saveznik u borbi protiv nesanice. 

Visoka razina fruktoze, prirodnog šećera, utječe na brži i bolji rad mozga, a kako ga suhe smokve imaju dvostruko više od svježih, dijabetičari trebaju malo pripaziti na količine koje konzumiraju. 

Smokve u kombinaciji s orašastim plodovima predstavljaju idealan međuobrok, dok čaj od smokve liječi mnoge tegobe vezane s mjehurom, žučnim kamencima, jetrom, grlom i organima za disanje. 

Biljni steroli koji se nalaze u smokvama snižavaju razinu kolesterola jer se stigmasterol i lanosterol vežu na molekule kolesterola u crijevima i ometaju njegovu apsorpciju. Nadalje, u smokvi se nalaze kumarini i benzaldehid koji se uspješno bore protiv karcinoma kože i prostate. 

Bila suha ili svježa, u džemu ili kompotu, smokva zadržava većinu svojih nutrijenata i gore opisanih kvaliteta, pa je svakako uvrstite u svoj jelovnik.

23.07.2013. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh