Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2013. 09:02:00
SUPERHRANA

Smokva je rajsko voće

U obilju voća koje nam donosi ljeto smokvu se mirne duše može postaviti pri vrhu najboljih mogućih namirnica

Smokva je prava superhrana
Smokva je prava superhrana (Arhiva)

Smokva ima toliko blagotvornih učinaka da ih je teško nabrojati, od održavanja zdravlja do brisanja bora da se s pravom naziva rajskim voćem, a evo i nekoliko glavnih razloga zašto bi je trebali konzumirati svaki dan.

Smokve su pune minerala i vitamina koji su izuzetno važni za naše zdravlje, poput magnezija koji nas štiti od stresa i jača kosti i mozak. Suhe smokve sadrže tri puta više magnezija od svježih.

Uz to, smokve imaju nizak udio masnoća i veći sadržaj vlakana od bilo kojeg drugog voća, pa tako pektin iz smokve smanjuje kolesterol, a triptofan jača cirkulaciju i odličan je saveznik u borbi protiv nesanice. 

Visoka razina fruktoze, prirodnog šećera, utječe na brži i bolji rad mozga, a kako ga suhe smokve imaju dvostruko više od svježih, dijabetičari trebaju malo pripaziti na količine koje konzumiraju. 

Smokve u kombinaciji s orašastim plodovima predstavljaju idealan međuobrok, dok čaj od smokve liječi mnoge tegobe vezane s mjehurom, žučnim kamencima, jetrom, grlom i organima za disanje. 

Biljni steroli koji se nalaze u smokvama snižavaju razinu kolesterola jer se stigmasterol i lanosterol vežu na molekule kolesterola u crijevima i ometaju njegovu apsorpciju. Nadalje, u smokvi se nalaze kumarini i benzaldehid koji se uspješno bore protiv karcinoma kože i prostate. 

Bila suha ili svježa, u džemu ili kompotu, smokva zadržava većinu svojih nutrijenata i gore opisanih kvaliteta, pa je svakako uvrstite u svoj jelovnik.

23.07.2013. 09:02:00
http://metro-portal.hr/smokva-je-rajsko-voce/79406/