« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
OBEĆANJE...

Smjenom vlasti dolaze bolja vremena za alternativne škole?

Slovenija financira alternativne škole u iznosu od 80 posto, a Hrvatske dobivaju od Ministarstva tek za pokrivanje 10 posto troškova

Fotografija vijesti
Više o

waldorfska škola

,

montessori

,

alternativne škole

,

financiranje altertnativnih škola

Jučer je u Europskom domu u Zagrebu održana tribina o puralizmu u obrazovnom sustavu koji u Hrvatskoj postoji samo na papiru. Naime, tri alternativne se škole financiraju iz sredstava roditelja koji tako plaćaju obrazovanje dva puta. 

Kada je Hrvatska zatvarala poglavlja o obrazovanju dobro joj je došao privid pluralizma za pokazivanje pred predstavnicima Europske unije, međutim njega ne bi bilo da nije bilo požrtvovnosti i izdržljivosti roditelja i djelatnika škola. 'Možda Hrvatska ta poglavlja ne bi ni zatvorila', upozorila je ravnateljica Osnovne škole Montessori Narcisa Buczynski. 'Svi mi plaćamo porez. Ja imam dvoje djece i platila sam dva mjesta u školi koja koristi netko drugi. Mi roditelji koji smo osnovali ovakve škole i učinili državi uslugu školovanje plaćamo dva puta.'

Na skupu se nije pojavio ministar Radovan Fuchs mada je najavio dolazak, ali sudjelovali su političari oporbe koji su najavili promjenu sadašnjeg modela čim dođu na vlast. 

Predstavnik Kukuriku koalicije dr. sc. Gvozden Flego izjavio je za T-portal da se u političkim krugovima uglavnom mogu čuti dva obrazloženja za nefinanciranje alternativnih škola. 'Prvi je da nema dovoljno novca ni za javne škole, a kamoli za privatne. Drugi je da su privatne škole iz alternativnih pedagogija neusporedivo skuplje od javnih. Međutim, ukoliko privatnim školama damo visoki postotak troška po učeniku javnih škola, mislim da će to privatnim školama, dakle i alternativnim, strašno puno pomoći, a javni proračun neće biti na gubitku. Dakle, ja mislim da je situacija rješiva i uopće ne vidim problem', rekao je mogući budući ministar znanosti u eventualnoj vladi Kukuriku koalicije.  

I svi ostali gosti tribine iz političkih krugova,Miroslav Rožić iz HSS-a, Kristina Čačić iz Laburističke stranke, Dorica Nikolić iz HSLS-a, Nedeljko Štefanić iz Hrvatske ekonomske inicijative te Drago Cmuk iz Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, složili su se da bi resorno ministarstvo trebalo ispuniti obaveze o financiranju škola koje su regulirane zakonom. 'Ako se alternativne škole podržavaju zakonom, onda ih treba i financirati', rekla je odlučno Dorica Nikolić. 

Waldorfska škola u Zagrebu sudjelovala je na tribini s pojačanjem, gostom Davidom Brierlyjem profesorom na sveučilišnom koledžu Rudolf Steiner u Oslu u Norveškoj gdje vlada četrdesetak alternativnih škola podupire jednako kao i javne škole. 

Predkraj tribine na kojoj su sudjelovali i roditelji djece koja pohađaju alternativne škole, predstavnici oporbe sve su više obećavali te je ravnateljica Waldorfske škole Laad Pekota Šenjug izjavila da je dobro da u ovo predizborno vrijeme imaju sve izjave dokumentirane te se roditelji mogu nadati da će financiranje biti riješeno. To će neizmjerno olakšati rad školama koje samo velikim trudom djelatnika i roditelja uopće opstaju. Sadašnje stanje je neodrživo, škole nemaju za osnovne potrebe pa tako djelatnici waldorfske škole u Rijeci nisu plaću dobili od travnja. 

16.11.2011. 12:00:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    učenica
    17.11.2011. 03:19
    A zakaj se alternativnim nazivaju škole koje postoje već hrpu desetljeća? Ima kaj novijeg?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh