« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SUĐENJE

Sanaderova obrana bi ispitala Vladu, Sabor, HDZ, koaliciju...

Kao svjedoke su predložili i Sanaderovog brata Flavija koji je navodno bio na sastanku u Švicarskoj s krunskim svjedokom Robertom Ježićem

Fotografija vijesti
Više o

Ratko Maček

,

Zsolt Hernadi

,

suđenje Sanaderu

Danas je Sanaderova obrana tražila svjedočenje predsjednika uprave Ine Zsolta Hernadija obrana Ive Sanadera te predsjednika Sabora Luke Bebića i bivšeg glasnogovornika HDZ-a i vlade Ratko Maček.

Hernadijevo svjedočenje obrana traži zbog sumnje da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita, zbog čega je, po tvrdnjama tužiteljstva mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Obrana je na današnjem nastavku suđenja zatražila da ih se izvijesti i u kojem je Hernadi trenutno statusu, s obzirom da je protiv njega bila pokrenuta istraga, nema ga u optužnici, a u spis kasnije nije ušao niti jedan dokument kojim bi se razjasnila njegova procesna uloga.

Kako bi rasvijetlili način donošenja odluka na vladi i utvrdili je li Sanader vršio pritisak na njene članove obrana kao svjedoke želi vidjeti potpredsjednike vlade Slobodana Uzelca i Božidara Pankretića, a bivšu ministricu Marinu Matulović Dropulić i predsjednika Sabora Bebića žele ispitati i o načinu na koji je s preuzimanjem upravljačkih prava u Ini bilo upoznato predsjedništvo HDZ-a. O tome bi željeli ispitati i bivšeg glasnogovornika vlade Ratka Mačeka koji će se, ako sud odobri njegovo svjedočenje, kao i predsjednik nadzornog odbora Ine Davor Štern očitovati i na tvrdnje da su se zalagali da umjesto MOL-a u Inu uđe strateški partner iz Rusije.

O tvrdnji da su o spornom ugovoru s MOL-om bili upoznati HDZ-ovi koalicijski partneri Sanaderovi branitelji žele ispitati predsjednika HSS-a Josipa Frišćića.

Kao svjedoke su predložili i Sanaderovog brata Flavija koji je navodno bio na sastanku u Švicarskoj s krunskim svjedokom Robertom Ježićem koji je USKOK-u kazao da je dio MOL-ovog mita Sanaderu išao preko njegovih švicarskih računa.

Obrana je tražila da se i USKOK-ovi svjedoci bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, bivši ministar Ivan Šuker te Ježić ispitaju i na dodatne okolnosti poput sastanaka s čelnicima MOL-a i povezanosti s nekim stranim tvrtkama.

Obrana želi ispitati i MOL-ove čelnike koji su sudjelovali u pregovorima te pregledati dokumentaciju o poslovanju Ine prije sklapanja ugovora s mađarskom naftnom kompanijom te rentabilnosti plinskog poslovanja.

O dokaznim prijedlozima obrane u nastavku će se očitovati USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš, a konačnu odluku donijet će vijeće suca Ivana Turudića.

Uz optužbu da je od MOL-a uzeo 10 milijuna eura mita Sanader se tereti i da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj.

U vezi te optužnice u podne bi na sudu trebala biti ispitana dvojica svjedoka Vladimir i Tomislav Kurelec.

 

17.11.2011. 12:03:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh