Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2016. 13:02:00
AKO NISTE ZNALI :)

Smisao života je vrlo jednostavan ...

Potraga za smislom života čovjekova je opsesija od davnina, a nakon gomile filozofa i mislilaca u priču se uključio fizičar s MIT-a tvrdnjom da tu nema puno filozofije ...

Izgleda da je odgovor prilično jednostavan ...
Izgleda da je odgovor prilično jednostavan ... (Shutterstock)

Smisao života pitanje je kojim se svi mi ponekad bavimo, obično u trenucima kad ne vidimo izlaz iz trenutne situacije, dok filozofi i mislioci razbijaju glavu nad tim i serviraju teorije svako toliko, kroz cjelokupnu ljudsku povijest.

Naravno, tu su i nezaobilazni Monty Pythonovci koji su filmom takvog naslova potaknuli mnoge na razmišljanje, a još više ljudi na smijeh, dok je besmrtni Douglas Adams u Vodiču kroz galaksiju za autostopere odgovorom na ultimativno pitanje o životu, svemiru i svemu ostalom proglasio - broj 42.

E, pa ako vas, kao i ostale, muči to pitanje, evo potencijalno zanimljivog odgovora koji je ponudio Jeremy England, fizičar sa slavnog MIT-a koji tvrdi da život ni izbliza nije tako misteriozna pojava kako se obično misli.

Naime, prema njegovoj teoriji, sve tvari apsorbiraju i raspršuju energiju - život puno više nego, primjerice, kamen, što ga čini boljim za redistribuciju energije i proces konvertiranja i trošenja (raspršivanja) energije, a to je jednostavno fundamentalna karakteristika za svemir.

Značenje ili, ako želite, smisao životu daje - drugi zakon termodinamike, jer se prema njemu entropija (raspadanje) stalno povećava. Prema Englandu, to jednostavno znači da će se tvar polako reorganizirati u oblik koji će najbolje koristiti energiju.

Poveznica postoji i prema Darwinu, jer razlog zbog kojeg organizam pokazuje karakteristike X više nego Y ne moraju biti zato jer je X u boljoj formi od Y, već zato što fizička ograničenja čine jednostavnijim za X da se razvije nego za Y - što je ukratko objašnjen fizički temelj teorije evolucije.

Sve u svemu - bilo bi stvarno nevjerojatno iznenađujuće da života u svemiru nema, i to na sve strane. Zadovoljni? Ako niste, sad bar imate o čemu razmišljati ...

Čisto da vas ne utjeramo u depresiju ovakvim mislima, zovemo u pomoć besmrtne Pythonovce ...

04.10.2016. 13:02:00
http://metro-portal.hr/smisao-zivota-je-vrlo-jednostavan/100558/