« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
MA DA?

Hrana koja će vas zaglupiti

Svi ste čuli za hranu od koje se debljate, koja zatvara, diže tlak, spušta tlak, zbog koje ste umorniji... A jeste li čuli za hranu od koje ćete poglupjeti?

Slatkiši vas rade bedastijima, to valjda znate! :)
Slatkiši vas rade bedastijima, to valjda znate! :) (Arhiva)
Više o

hrana

,

alkohol

,

slatkiši

,

umjetna sladila

,

zaglupljivanje

Želite li ostati pametni pokušajte izbjeći ili barem ograničiti unos sljedeće hrane, savjetuje portal Health Digezt.

Alkohol - nije tajna da previše alkohola oštećuje jetru, ali isto tako polako smanjuje i kognitivne sposobnosti. Ako vam se teško sjetiti nečega ili niste sigurno je li se nešto zaista dogodilo ili je to bio samo san, to je znak da pijete daleko previše alkohola.

Fast food - prestanite prečesto posjećivati omiljene fast food restorane. Istraživanja su pokazala da ova hrana može ometati razvoj dopamina, supstance koja pospješuje memoriju, učenje i motivaciju. Također, manjak dopamina dovodi do anksioznosti i depresije.

Hrana siromašna ugljikohidratima - želite smršavjeti pa jedete hranu siromašnu ugljikohidratima? Nešto što ćete time sigurno "skinuti" je moždana moć, a ne neželjene kilograme.

Natrij - svi znamo da previše natrija nije zdravo za krvni tlak i srce. Jeste li svjesni da konzumiranje hrane bogate natrijem može smanjiti i kognitivne sposobnosti? Bježite od svega što je krcato natrijem ako želite da vam mozak ostane zdrav.

Rafnirane žitarice - pokušajte kupovati hranu koja sadrži cjelovite žitarice, a izbjegavajte onu s rafiniranim. Stručnjaci kažu da one mogu ubrzati proces starenja, uključujući i starenje mozga. A i smanjuju koncentraciju.

Ranije kuhana hrana - iako bi duže izdržala na polici, ranije kuhanoj hrani dodaju se konzervansi. Znanstvenici kažu da previše takve hrane može povećati rizik od razvoja degenerativnih moždanih bolesti poput Alzheimerove.

Slatkiši - svi znamo da je rafinirani šećer loš za liniju, no jeste li znali da je i nešto što vam može naštetiti memoriji i smanjiti sposobnosti za učenje novih stvari. Znanstvenici kažu da dugoročna konzumacija hrane "natopljene" šećerom može imati veliki utjecaj (naravno, negativan) na moždane stanice.

Umjetna sladila - ako konzumiranjem rafiniranog šećera možete poglupjeti, znači li to da "prešaltavanje" na umjetna sladila može očuvati vaše kognitivne sposobnosti? Nikako! Istraživanja pokazuju da velika konzumacija umjetnih sladila smanjuje kognitivne sposobnosti i može čak izazvati oštećenje mozga.

Trans masti - kada ste u shoppingu, provjerite da proizvod koji stavljate u kolica nema trans masti. To je zbog toga što hidrogenizirano ulje može povisiti vaš kolesterol i oštetiti arterije, što može rezultirati brojnim problemima kao što je smanjenje mozga, slično onome što Alzheimerova bolest izaziva.

 

 

 

04.10.2016. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh