« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SMIJTE SE ŠTO VIŠE

Smijeh dobar za uspješnost 'in vitro' oplodnje

Žene koje su prošle klasični in vitro postupak oplodnje i uz njega terapiju smijehom lakše su ostajale trudne od žena koje se nisu smijale

Ako idete na in vitro oplodnju, smijte se što više
Ako idete na in vitro oplodnju, smijte se što više (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

smijeh

,

smijanje

,

in vitro oplodnja

Smijeh je dobar za uspješnost in vitro oplodnje, tvrdi profesor Shevach Friedler iz medicinskog centra Assaf Harofeh u Izraelu koji je vodio istraživanje čiji su rezultati pokazali da smijanje neutralizira djelovanje stresa. Svoja saznanja temelji na analizi 200 žena koje prolaze ili su prošle in vitro tretman, prenose časopisi Američko društvo za reproduktivnu medicinu (American Society for Reproductive Medicine) i Plodnost i sterilitet (Fertility and Sterility).

Sve žene su prošle potpuno klasična postupak in vitro oplodnje, ali nakon usađivanja embrija, polovica žena je bila podvrgnuta specifičnom 15-minutnom tretmanu „medicinskog klauniranja". Klaunovi su svojim točkama  nasmijavali žene što se kasnije pokazalo kao vrlo dobro - naime, 36,4 posto žena iz ove skupine ostalo je trudno u usporedbi s 20,2 posto žena iz skupine koju nisu nasmijavali klaunovi, stoji u izvješću centra Assaf Harofeh.

11.01.2011. 15:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh