« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
BLIŽI SE KRAJ

Slučaj Pukanić: Obrana tvrdi da USKOK nije dokazao krivnju

Obrana Roberta Matanića i Amira Mafalanija tvrdi da USKOK nije dokazao postojanje zločinačke organizacije koja je ubila Pukanića

Robert Matanić
Robert Matanić (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

USKOK

,

Ivo Pukanić

,

slučaj Pukanić

,

Amir Malafani

,

Robert Matanić

,

Amir Mafalani

,

suđenje Pukanić

,

Tomislav Marjanović

,

La Rocinhe

Obrana optuženih za ubojstvo Ive Pukanića u svojim je završnim govorima danas ustvrdila da USKOK nije dokazao postojanje zločinačke organizacije, koja je osim atentata na Pukanića, po tvrdnjama tužiteljstva, planirala likvidirati i Hrvoja Petrača te njegova sina Novicu.

No, kako je odvjetnik prvooptuženog Roberta Matanića, Hrvoje Korša, često umjesto USKOK-a prozivao osobno tužitelja Slobodana Šašića, on je reagirao ističući da se takve poruke mogu protumačiti kao javni poziv na linč. "Iza optužnice ne stojim samo ja osobno, nego cijeli USKOK kao institucija", upozorio je Šašić.

Poput odvjetnika prvooptuženog Matanića i ostali su branitelji USKOK-ove tvrdnje pokušali osporiti osvrčući se na iskaz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića čije riječi smatraju kontradiktornim i neuvjerljivim. Marjanović je priznao da je najprije sudjelovao u pripremi atentata, a potom odlučio surađivati s USKOK-om.

"Preko devedeset posto njegova iskaza pobijeno je raznim materijalnim i ostalim dokazima", kazao je branitelj trećeoptuženog Amira Mafalanija Miroslav Vlašić.

Ustvrdio je da se Marjanović tijekom iskaza pozivao na teško psihičko stanje u kojem se nalazio zbog očeve smrti, da bi se naknadno uspostavilo da ne zna kojeg se dana pa čak ni mjeseca to dogodilo. "Netko takav nikako ne može biti vjerodostojan svjedok", kazao je Vlašić.

Jedino odvjetnik Saša Novak koji brani Željka Milovanovića nije zatražio oslobađajuću presudu već smatra da optužbe protiv njegova branjenika treba odbaciti jer mu se za isti zločin sudi u Beogradu. Tamo je optužen za ista nedjela, ali s težom pravnom kvalifikacijom pa je u Hrvatskoj nepotrebno optužen, čime su mu povrijeđena ustavna i zakonska prava, kazao je Novak.

Suđenje se nastavlja sutra završnim govorima branitelja posljednje dvojice optuženih Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića. (hina/metro-portal)

21.10.2010. 16:33:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh