« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SVE ŠTO TREBA

Radnici splitske Željezare prosvjeduju u Zagrebu

Radnici ponovno traže nastavak proizvodnje u Željezari i raskid ugovora s poljskim Zlomrexom

Radnici splitske Željezare prosvjeduju u Zagrebu
Radnici splitske Željezare prosvjeduju u Zagrebu (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Zlomrex

,

splitska željezara

,

Željezara Split

Oko 150 radnika splitske Željezare stiglo je oko 13 sati na zagrebački Glavni kolodvor, odakle su krenuli pred zgradu Državnog odvjetništva RH (DORH). Radnici žele DORH-u predati dokumentaciju o navodnim nezakonitostima u privatizaciji Željezare Split. Nakon toga, kako su najavili, otići će pred zagrebačku katedralu gdje će čekati da im se obrati netko iz Vlade.

Sindikati, koji organiziraju ovaj prosvjedni dolazak u Zagreb, najavili su da će radnici, ako se danas ne riješe njihovi zahtjevi, prenoćiti u Zagrebu bilo pred katedralom, bilo u Tvornici kulture.

Sindikalci traže da se osigura nastavak proizvodnje u Željezari bez otvaranja stečaja. Većina radnika od njih ukupno 400 ne radi već godinu i pol dana, a neki i dulje, budući da je dio pogona zatvoren čak dvije i pol godine. Za to vrijeme radnici primaju minimalce od 2.000 kuna mjesečno.

Radnici splitske Željezare već dulje vrijeme pokušavaju prosvjedima, štrajkom glađu i pregovorima s Hrvatskim fondom za privatizaciju i Ministarstvom gospodarstva izboriti raskid ugovora s vlasnikom, poljskim koncernom Zlomrex.

Zlomrex je pak danas priopćio kako ozbiljno razmatra ponudu Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) za razrješenje vlasničkih odnosa u Željezari Split te da mu treba još nekoliko dodatnih dana kako bi iznio konačni stav o toj ponudi.

U priopćenju se navodi da Zlomrex ozbiljno razmatra ponudu HFP-a, koju je zaprimio 12. listopada vezanu uz preuzimanje Željezare Split, unatoč tome što ona smanjuje cijenu za dionice Željezare sa 10 milijuna eura na nulu.

"Kako ova ponuda, bude li prihvaćena, ima značajne financijske i pravne implikacije za Zlomrex, potrebno nam je nekoliko dodatnih dana kako bi iznijeli naš finalni stav važan uz vašu novu ponudu", kaže se u priopćenju te se dodaje da će Zlomrex moći svoj odgovor dostaviti tek krajem sljedećeg tjedna. (hina/metro-portal)

21.10.2010. 15:03:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh