« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BORUT PAHOR:

Slovensko stajalište do kraja, a odgovor idući tjedan

Za Sloveniju važno da se oko odgovora na Rehnovu inicijativu postigne konsenzus.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

Europska komisija

,

Borut Pahor

,

arbitraža

,

slovensko blokiranje pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

,

Fredrik Reinfeldt

Slovenski premijer Borut Pahor u ponedjeljak je tijekom posjeta Švedskoj, koja 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om, najavio da će slovenska politika stajalište o zadnjem prijedlogu Ollija Rehna formirati do kraja ovog tjedna, a odgovor na prijedlog zajedno s mogućim dopunama poslati idućeg tjedna.

"Slovenija će na prijedlog povjerenika Ollija Rehna o rješavanju pitanja slovensko-hrvatske granice, kako predviđam, odgovoriti idućeg tjedna", kazao je Pahor na konferenciji za novinare nakon susreta sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom.

Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta rekao da će se u srijedu sastati na drugom sastanku s predsjednicima parlamentarnih stranaka na kojemu će se pokušati usuglasiti o Rehnovu kompromisnom prijedlogu te da će na Rehnovu inicijativu Slovenija najvjerojatnije imati i dopune.

Nakon sastanka u četvrtak bi o usklađenom prijedlogu raspravljala Vlada, u petak Parlamentarni odbor za vanjsku politiku, a slovenski odgovor s primjedbama idućeg bi tjedna onda bio poslan Europskoj komisiji, pojasnio je Pahor.

Slovenski premijer istaknuo je da je za Sloveniju važno da se oko odgovora na Rehnovu inicijativu postigne konsenzus, kako bi odgovor imao političku težinu te da je za to potrebno stanovito vrijeme. Upitan kada se može očekivati početak arbitražnog procesa koji predviđa Rehnov prijedlog, Pahor je odgovorio kako je najprije potreban dogovor o samom procesu i unutarpolitički konsenzus.

Švedski premijer rekao je da izražava razumijevanje za proces koji vodi europski povjerenik za proširenje Olli Rehn jer će on omogućiti objema stranama da iz spora iziđu kao pobjednici, a ne kao gubitnici.

Kako danas navode slovenski mediji, osiguravanje političkog konsenzusa oko Rehnova prijedloga postalo je problematično nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka s Pahorom prošle srijede, jer su veliku suzdržanost na prijedlog izrazile Jelinčićeva Slovenska nacionalna stranka SNS te Slovenska pučka stranka SLS, dok je predsjednik najveće oporbene stranke, Slovenske demokratske stranke Janez Janša, rekao da prijedlog nije idealan i da su neke formulacije u njemu nejasne pa su potrebne dodatne konzultacije.

Slovenski mediji ističu da je za slovensku politiku Rehnov prijedlog neizvjestan u prvom redu zato jer ne postoji sigurnost koliko će se njime uvažiti slovenski uvjet da arbitraža o granici presuđuje po "načelu pravičnosti". Uz to Ljubljana želi da do eventualne deblokade hrvatskih pristupnih pregovora dođe tek nakon što Sporazum o arbitraži dvotrećinskom većinom usvoje oba parlamenta, a ne odmah nakon što predsjednici vlada potvrde da je do dogovora o arbitraži došlo. (hina/metro-portal)

04.05.2009. 17:27:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh