« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Kako je španjolska gripa poharala svijet

Španjolska gripa je bila pandemija u tri vala s početkom u proljeće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

svinjska gripa

,

Španjolska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

pandemija gripe

Pandemija španjolske gripe koja je 1918.-19. pokosila najmanje 40 milijuna ljudi u svijetu, širila se u trima valovima od kojih se prvi pojavio u proljeće kao i kod današnje gripe, a dva kasnija, iznimno smrtonosna, u jesen i u zimu.

"Pandemije koje poznajemo šire se na mahove. Prvi val pandemije iz 1918. pojavio se u ožujku-travnju, točno u isto vrijeme kao danas, ali nije usmrtio velik broj ljudi, a val u listopadu-studenome koji se vratio preko južne hemisfere bio je puno strašniji", ističe Patrick Berche, voditelj mikrobiološke službe u bolnici Necker Enfants Malades u Parizu.

Pandemija iz 1918. "proširila se više manje istodobno, u tri različita vala i u razdoblju od 12 mjeseci, u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi", ističu stručnjaci u napisu pod nazivom "Gripa iz 1918: majka svih pandemija", objavljenom 2006.

Premda je prvi val "najbolje opisan u SAD-u u ožujku 1918.", zemljopisno podrijetlo virusa nije utvrđeno, rekli su Jeffery Tautenberger (Institut za patologiju pri američkoj vojsci) i David Morens (Nacionalni institut za zdravlje - NIH) u časopisu "Nove zarazne bolesti" koji objavljuje Američko središte za nadzor bolesti (CDC).

Velika smrtnost od španjolske gripe može se protumačiti presnažnom reakcijom imuniteta, koja je uzrokovala uništenje velikog broja stanica kod bolesnika, prema drugim radovima Jefferyja Tautenbergera objavljenim u britanskom znanstvenom časopisu Nature.

Stopa smrtnosti među oboljelima od španjolske gripe premašila je 2,5 posto, a kod drugih pandemija gripe zadržala se ispod jednog promila (0,1 posto), podsjećaju ova dvojica stručnjaka.

Španjolsku gripu uzrokovao je virus H1N1, ali različit od onoga koji se nedavno pojavio u Meksiku. Budući da virusi gripe stalno mutiraju, njihov potpuni naziv govori o njihovu zemljopisnom podrijetlu i o nadnevku pojavljivanja. (hina/metro-portal)

04.05.2009. 20:06:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Neimenovani korisnik
    18.05.2014. 11:09
    Hvala pomoglo mi je oko referata
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh