« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
POBJEDNIČKI MODEL

Slovenski štedljivi zrakoplov dobio nagradu NASA-e

Mala tvrtka iz slovenskog mjesta Ajdovščina konstruirala je ultralaki putnički zrakoplov "Taurus G4" koji je pobijedio na NASA-inom natječaju

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

NASA

,

nagrada

,

zrakoplov

,

Pipistrel

Ultralaki putnički zrakoplov "Taurus G4", koji je konstruirala mala tvrtka iz slovenskog mjesta Ajdovščina sa 100 zaposlenih, pobijedio je na natječaju američke svemirske agencije NASA za energetski najštedljiviju letjelicu, objavili su u utorak slovenski mediji, javlja Hina.

Ivo Boscarol, vlasnik i direktor tvrtke "Pipistrel", koja važi za jednu od najuspješnijih slovenskih tvrtki s područja visoke tehnologije, izjavio je za Slovensku televiziju da su u užoj konkurenciji za nagradu od 1,3 milijuna dolara, koju NASA dodjeljuje svake godine za energetski najštedljivije modele, bila četiri zrakoplova. Taurus G4 je bio najbolji jer je imao najmanju potrošnju goriva u odnosu na broj putnika u zrakoplovu i dužinu leta.

"Granicu smo uspjeli pomaknuti na više od 400 milja na putnika i na galon goriva", rekao je Boscarol za Slovensku televiziju u telefonskom razgovoru iz Santa Rose u Kaliforniji, gdje je primio nagradu.

Tajna tako niske potrošnje je u električnom pogonu zrakoplova kojega u zraku drži 450 kilograma litijevih baterija.

04.10.2011. 14:10:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh