« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
čudna anketa?

Slovenski mediji iznenađeni podrškom Hrvatskoj na putu do EU

58 posto Slovenaca podupire deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, a 65 posto na mogućem referendumu bi glasovali za ulazak Hrvatske u EU

(Wikipedia)
Više o

granični spor

,

deblokada pregovora

,

slovenski mediji

,

Mirko Lorenci

Populističke snage u Sloveniji slabije su nego što se pretpostavljalo, ocjenjuju slovenski mediji.

Dokazuje to podatak iz ispitivanja slovenskoga javnog mišljenja, po kojemu 58 posto Slovenaca podupire deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, a 65,5 posto navodi da bi na mogućem referendumu glasovali za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Spomenute podatke u ponedjeljak je objavilo ljubljansko "Delo" koje tvrdi da su za slovensku politiku poprilično iznenađenje i da pokazuju pozitivnu orijentaciju Slovenaca prema susjednoj državi unatoč graničnom prijeporu.

Mariborski dnevni list "Večer" naveo je pak danas da pozitivni rezultati ankete vodećega slovenskog lista govore kako su populistički i nacionalistički trendovi u slovenskoj politici sporedni, iako su se te snage godinama hranile graničnim prijeporom sa susjednom državom.

''Za Jelinčiča, Jorasa i slične rezultati ankete su prava katastrofa'', navodi u komentaru mariborske "Večeri" Mirko Lorenci.

Slovenski mediji ističu i izjavu bivšeg premijera Janeza Janše da je inicijativa Slovenske pučke stranke da se unaprijed prikupljaju potpisi o referendumu za ulazak Hrvatske u EU, a zapravo protiv tog članstva, bespredmetna jer pučani i ne znaju o čemu bi se glasovalo.

Ljubljanski dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora podupire najveći dio slovenske političke javnosti koja je Hrvatskoj naklonjena unatoč graničnom prijeporu, ocjena je koju je u povodu spomenute ankete objavila većina slovenskih medija. (hina/metro-portal)

22.09.2009. 17:06:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh