« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SVAK SVOG POZNAJE

SAD osuđuje Iran, Rusiju i Kinu za kršenje ljudskih prava

U vijeću UN-a od Irana je zatraženo da ispunjava "svoje međunarodne obveze da promiče i štiti ljudska prava i temeljne slobode"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

Rusija

,

Iran

,

UN

,

kršenje ljudskih prava

,

Vijeće za ljudska prava

Sjedinjene Države u utorak su oštro kritizirale Iran zbog postupanja prema oporbenim skupinama, te su blago prekorile Rusiju i Kinu zato što nisu zaštitile aktiviste za zaštitu ljudskih prava i manjina. Govoreći prvi put kao član UN-ovog Vijeća za ljudska prava, tijela u čijem radu sudjeluje 47 država, SAD je vladi u Teheranu uputio najoštrije riječi.

"Ostajemo duboko zabrinuti načinom na koji se iranska vlada odnosila prema prosvjedima njezina stanovništva nakon predsjedničkih izbora u lipnju", rekao je američki diplomat Douglas M. Griffiths. Iranska je vlada grubo suzbila pravo njezina naroda na slobodu okupljanja i izražavanja, što je rezultiralo s više smrtno stradalih prosvjednika kao i stotinama uhićenih", rekao je.

Iranske oporbene skupine kažu da su najmanje 72 prosvjednika ubijena u nasilju koje je uslijedilo nakon izbora dok vladini dužnosnici tvrde da je u prosvjedima život izgubilo samo 36 ljudi.

Griffiths je zatražio od Irana da ispunjava "svoje međunarodne obveze da promiče i štiti ljudska prava i temeljne slobode".

Također se dotaknuo stanja ljudskih prava u Kini i Rusiji, što je osjetljivo pitanje uoči sastanka skupine G-20 idući tjedan na kojem će se predsjednik Barack Obama susresti s ruskim i kineskim čelnicima.

SAD u utorak nije spominjao Izrael i Palestince no očekuje se da će o tom pitanju govoriti idući tjedan kada će se raspravljati o izvješću o sukobu u Gazi koje je Vijeće naručilo."U slučaju Rusije zabrinuti smo zbog nekažnjenih ubojstava aktivista za zaštitu ljudskih prava i novinara na sjeveru Kavkaza", rekao je Griffiths i zatražio "punu, transparentnu i neovisnu istragu" ubojstva aktivistice Natalije Estemirove i drugih nerazriješenih slučajeva.

SAD je također izrazio zabrinutost zbog diskriminacije kineskih etničkih manjina koja je izazvala nemire u autonomnoj pokrajini Xinjiang u srpnju, te na Tibetu prošle godine.

"Pozivamo kineske vlasti da u svom radu poštuju sigurnost i zakonska prava svih građana Kine i ulože napor da nađu rješenja za legitimne pritužbe", rekao je Griffiths. (hina/metro-portal)

22.09.2009. 17:13:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh