« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BIANCA MATKOVIĆ:

Slovenska blokada ne usporava reforme

Slovenska blokada nas usporava jer je blokirano 12 poglavlja, ali nema zastoja u provedbi reformi.

(Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

EU

,

Bianca Matković

,

ulazak u EU

,

pristupni pregovori

,

MVPEI

,

reforme

,

slovenska blokada pregovora

,

usklađivanje zakona

Slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom ne usporava reforme u Hrvatskoj, koje će završiti u skladu s pregovaračkim okvirom do kraja ove godine, rekla je u četvrtak u Zagrebu državna tajnica u MVPEI-u i glavna koordinatorica za praćenje aktivnosti vezanih uz pregovore s EU-om Bianca Matković.

"Slovenska blokada nas usporava jer je blokirano 12 poglavlja, ali nema zastoja u provedbi reformi. One se provode i dalje i ništa ih neće usporiti. Sva će tijela državne uprave odraditi reforme u skladu s pregovaračkim okvirom, u rokovima, i RH će završiti pregovore do kraja 2009.", rekla je Matković novinarima nakon drugog ovogodišnjeg sastanka s koordinatorima EU-a iz ministarstava i drugih državnih tijela uključenih u procese pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Ovo je završna godina u pregovorima i sva tijela državne uprave intenzivno rade svoj dio posla u skladu s rokovima. Od početka pregovaračkog procesa 2000. do danas doneseno je 410 zakona i to dovoljno govori o odlučnosti RH da obavi svoj dio posla u pregovaračkom procesu, što je uostalom potvrđeno pozitivinim izvješćem Europske komisije", rekla je Matković.

Hrvatska je do sada u pregovorima s EU-om otvorila 22 poglavlja, od kojih je sedam privremeno zatvoreno. Zbog slovenske blokade nije moguće otvoriti još devet poglavlja i zatvoriti još tri za koje je Hrvatska ispunila sve obveze i mjerila, podsjetila je Matković. Dodala je kako zbog toga formalna statistika ne odražava stvarno stanje hrvatskog napretka u pregovaračkom procesu.

Matković je koordinatore izvijestila o preostalim obvezama u ovoj godini te planu usklađivanja zakonodavstva i ispunjavanja mjerila u pregovorima. Do kraja godine potrebno je sa standardima EU-a uskladiti još 47 zakona, 182 podzakonska akta i 132 provedbene mjere. (hina/metro-portal)

30.04.2009. 17:57:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh