« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
'SLUČAJ' HRVATSKI STUDIJI

Nevladine udruge protiv diskriminacije studenata

Uprava Hrvatskih studija prekršila je ustavno pravo na izražavanje i na slobodu okupljanja.

(Drago Sopta, CROPIX)
Više o

diskriminacija

,

nevladine udruge

,

Centar za mirovne studije

,

B.a.B.e.

,

studentski prosvjed

,

Česi

,

Aleksa Bjeliš

,

Hrvatski studiji

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

zaključavanje fakulteta

,

Kuća ljudskih prava

,

Gordan Bosanac

Nevladine udruge zatražile su danas od rektora zagrebačkog Sveučilišta Alekse Bjeliša da se prekine diskriminacija i uznemiravanje studenata na Hrvatskim studijima te da se svima omogući pristup u zgradu fakulteta.

Udruge "Centar za mirovne studije", "B.a.B.e., CESI i "Kuća ljudskih prava" u otvorenom pismu, koje je potpisao programski voditelj Centra za mirovne studije Gordan Bosanac, pozivaju rektora da učini sve što je u njegovoj moći kako bi dio studenata Hrvatskih studija također iskoristio svoje ustavno pravo na miran prosvjed. To im je, kako se navodi, onemogućeno zaključavanjem zgrade fakulteta i selektivnim puštanjem u zgradu samo onih studenata koji se protive blokadi.

Time je uprava Hrvatskih studija prekršila pravo na izražavanje i na slobodu okupljanja, ističu udruge, koje se pozivaju na Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Zabrana ulaska u zgradu fakulteta onim studentima koji traže besplatno obrazovanje klasičan je primjer direktne diskriminacije, navode udruge. Kao indirektne dokaze spominju sastavljanje popisa studenata koji mogu ući u zgradu, verbalno vrijeđanje, uznemiravanja studenata koji su za blokadu i dr.

Takvo diskriminacijsko postupanje u suprotnosti je i s Etičkim kodeksom Sveučilišta u Zagrebu, navode udruge u pismu rektoru te traže od pučkog pravobranitelja i Državnog odvjetništva da u okviru ovlasti reagiraju na povrede ljudskih prava. (hina/metro-portal)

30.04.2009. 16:31:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh