« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
10:7

Slovenija: Zeleno svjetlo ratifikaciji arbitražnog sporazuma

Potporu zakonu o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom dao je vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

slovenski parlament

,

arbitražni sporazum

,

slovenski vanjskopolitički odbor

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta podupro je u srijedu, s 10 glasova "za" i sedam "protiv", zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

Tako su zastupnici pozvali parlament da na sjednici, koja počinje u idući ponedjeljak, ratificira taj sporazum koji su u studenome prošle godine potpisali premijer Borut Pahor i premijerka Jadranka Kosor.

Među članovima odbora za potporu ratifikaciji glasovalo je deset zastupnika iz četiriju stranaka vladajuće koalicije, a tri predstavnika oporbe, koji se sporazumu protive od početka, glasovali su protiv.

Pozvavši na početku sjednice zastupnike da podupru ratifikaciju sporazuma, ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je da je taj sporazum za Sloveniju dobar, da štiti njezine interese te da je zaključen u okolnostima kad granični prijepor bilateralnim putem godinama nije mogao biti riješen.

Više članova odbora iz stranaka vladajuće koalicije navelo je da sporazum treba što prije potvrditi. Ako ne bi bio ratificiran, Hrvatska bi svejedno ušla u Europsku uniju, a neriješenim graničnim pitanjem učvrstilo bi se sadašnje stanje na granici, koje Sloveniji ne odgovara, rekao je Franco Juri iz stranke Zares.

Sasvim suprotna stajališta zastupali članovi triju oporbenih stranaka, navevši da bi arbitražni sporazum trebalo odbiti. Kako je rekao bivši premijer Janez Janša, najviše što od abritražnog vijeća Slovenija može očekivati jest institut neškodljiva prolaza kroz hrvatske teritorijalne vode do otvorena mora, zbog čega bi izgubila status pomorske države.

Uz to je dodao kako je zaključivanju sporazuma premijer Pahor pristupio taktički slabo jer je odmah nakon sastavljanja vlade naredio raspuštanje graničnih povjerenstava koja su za vrijeme svoga mandata ustanovili Janša i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.

Da je Pahor dopustio nastavak razgovora o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom na temelju koji je on dogovarao sa Sanaderom, slovenski interes u vezi s granicom bio više zadovoljen nego će biti arbitražom, istaknuo je Janša. Hrvatska, po njegovu mišljenju, u vrijeme kad je on vodio pregovore "samo privremeno" nije pristajala na to da međunarodni sud o graničnom sporu s Hrvatskom odlučuje na načelu vanjske pravednosti. Zato bi, smatra, s približavanjem članstva u EU vjerojatno bila u situaciji da pristane i na taj slovenski uvjet. Zato je, po Janšinoj ocjeni, arbitražni sporazum za Sloveniju slab i štetan te ga treba odbiti. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 15:47:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh