« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SAMUEL ŽBOGAR:

Slovenija traži rješenja za deblokiranje dva poglavlja

Od pet poglavlja koja Hrvatska još nije otvorila Žbogar smatra kako bi prva dva mogla biti Okoliš i Ribarstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

pregovori s EU

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da bi Ljubljana do sljedeće konferencije o pristupanju s Hrvatskom mogla ukloniti rezerve na otvaranje dvaju od tri poglavlja koji su još uvijek blokirani.

"Tražimo rješenje, u stalnom smo kontaktu kako s hrvatskom stranom, tako i s Europskom komisijom", rekao je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu gdje je sudjelovao na redovitom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Upitan mogu li se te rezerve ukloniti do sljedeće konferencije o pristupanju 19. veljače, Žbogar je izrazio nadu da je to moguće.

"Nadamo se da je to moguće, iako je u ovom trenutku to teško reći. Nemamo puno vremena zbog unutarnje procedure. Predsjednici vlada su se u Kranjskoj Gori dogovorili da će pokušati naći rješenje, za sada ga još nemamo", rekao je Žbogar.

Nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor 13. siječnja u Kranjskoj Gori, slovenski premijer Borut Pahor je najavio da će pokušati riješiti "barem dva od triju aktualnih pitanja, tako da Slovenija više ne bi imala rezervi" u vezi s otvaranjem tih poglavlja.

Na pitanje koja bi poglavlja Hrvatska mogla otvoriti, Žbogar je rekao da je riječ o poglavljima Okoliš i Ribarstvo.

Hrvatska još nije otvorila pet poglavlja u pregovorima s EU-om: Okoliš, Ribarstvo, Vanjska sigurnosna i obrambena politika, Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje.

Prva tri tehnički su spremna za otvaranje, a nedostaje još suglasnost Slovenije.

U poglavlju Pravosuđe i temeljna prava čeka se pozitivna ocjena haškog tužitelja oko dostave dokumenata iz Oluje, a u Tržišnom natjecanju raspisivanje natječaja za privatizaciju brodogradilišta. (hina/metro-portal)

25.01.2010. 19:32:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh