« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UNICEF:

Haićanskoj siročadi prijete krijumčari

Pojavljuje se sve više izvješća da se djecu otima i prodaje, a postoji i strah da su u to uključene i neke zakonite humanitarne udruge

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

UNICEF

,

posvajanje djece

,

Haiti

Haićanska djeca, koja su zbog katastrofalnog potresa ostala bez roditelja ili su od njih razdvojena, u velikoj su opasnosti da padnu u ruke krijumčarima ili postanu žrtve nezakonitih posvojenja, upozorile su u ponedjeljak vlada i humanitarne skupine.

Beskrupulozni trgovci ljudima mogli bi iskoristiti kaos i bezvlašće koje je poslije potresa 12. siječnja zavladalo u ionako nesređenoj i siromašnoj karipskoj zemlji te s njima pobjeći preko granice u Dominikansku Republiku, upozoravaju udruge i vlada.

Policija zadužena za zaštitu maloljetnih osoba poslala je pojačanja na granice, no njezino je ljudstvo desetkovano jer je mnogo policajaca poginulo u potresu. Dosad je pokopano najmanje 120.000 poginulih, no strahuje se da se broj žrtava penje na više od 200.000.

"Vrlo smo zabrinuti jer primamo sve češća izvješća da se djecu otima i preprodaje izvan zemlje", rekao je Kent Page, glasnogovornik za UN-ovu zakladu za djecu (UNICEF). Page pritom nije naveo pojedinačne slučajeve.

Vlasti strahuju da bi i zakonite humanitarne udruge mogle djecu odvesti izvan zemlje radi posvojenja prije nego se sa sigurnošću utvrdi jesu li im roditelji doista poginuli.

Haićanska vlada zbog toga je prošlog tjedna obustavila takve tipove posvojenja jer nema pouzdanih podataka o broju djece koja su bez roditelja ili su izgubila roditelje u potresu. U samome Port-au-Princeu sasvim je uobičajena pojava vidjeti gladne maloljetnike kako lutaju ruševinama.

UNICEF je objavio da je dosad popisao 700 djece koja su izgubila dodir s roditeljima poslije potresa, no zabrinjavajuće je što je jedna druga humanitarna organizacija popisala 3.000 djece koju smatra ugroženom.

Neka od te izgubljene djece pristupila su pljačkaškim skupinama, a neke su preuzeli rođaci ili susjedi, navodi Organizacija za bolju budućnost djece.

Prošlog tjedna određen broj djece otputovao je u Sjedinjene Države, zatim Nizozemsku, Francusku, no riječ je o posvojenjima koja su bila dogovorena prije potresa.

Članice EU-a tražit će zajedničku politiku posvojenja djece s Haitija, objavio je u petak europski povjerenik za pravosuđe Jacques Barrot. (hina/metro-portal)

25.01.2010. 19:01:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh