« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SVI GLASALI ZA

Slovenija odobrila deblokadu 11 poglavlja

Na pristupnoj konferenciji Slovenija će dati 'jednostrane izjave kako bi zaštitila svoje interese'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

slovensko hrvatski odnosi

,

deblokada pregovora

Odbor za poslove Europske unije slovenskog parlamenta u ponedjeljak je, bez ijednog glasa protiv, prihvatio da se na pristupnoj konferenciji s Hrvatskom, koja se održava u petak, otvori šest i zatvori pet pregovaračkih poglavlja koje je Slovenija do sada blokirala.

Nakon zatvorene sjednice odbora to je potvrdio zastupnik Pahorovih socijalnih demokrata Matijaž Frangeš, koji je i vodio sjednicu.

Frangeš je istaknuo da niti jedan od članova odbora nije glasovao protiv, ali da će Slovenija uz otvaranje i zatvaranje poglavlja donijeti i jednostrane izjave kojima će u hrvatskom pristupnom procesu zaštititi svoje interese.

Po njegovim riječima, prva slovenska jednostrana izjava odnosit će se na sporazum slovenskog premijera i hrvatske premijerke o deblokadi pristupnih pregovora i nastavku razgovora o granici. U njoj će se dati slovensko tumačenje tog sporazuma te tumačenje pisma koje je švedsko predsjedništvo EU-a uputilo Sloveniji u vezi s pismom hrvatske premijerke Jadranke Kosor. To će biti, kako je objasnio, jednostrana izjava općenite naravi o tome kako Slovenija gleda na postignut dogovor.

Isto tako, Frangeš je rekao da će Slovenija na pristupnoj konferenciji dati i jednostrane izjave vezane uz neka od hrvatskih pregovaračkih poglavlja, kako bi zaštitila svoje interese. Riječ je, kako je objasnio, o sadržajnim primjedbama na poglavlje o slobodnom kretanju kapitala, poglavlje o poljoprivredi i poglavlje o razvoju europskih mreža. (hina/metro-portal)

28.09.2009. 13:55:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh